Prezidentem ČR bude Petr Pavel. Překvapivě mu patřil i Olomoucký kraj

Petr Pavel vedl při sčítání hlasů druhého kola prezidentské volby od úplného počátku, a průběžně svůj náskok na Andreje Babiše navyšoval. I v Olomouckém kraji, kde v prvním kole Babiš Pavla porazil o zhruba deset procent, tentokrát zvítězil Petr Pavel. Babiše při sčítání předstihl krátce před čtvrt na čtyři při sečtení 75% okrsků, v kraji nakonec získal téměř 52%.

Občané České republiky vybrali ve volbách nového prezidenta. Po Václavu Havlovi, Václavi Klausovi a Miloši Zemanovi se jím v březnu stane občanský kandidát Petr Pavel.

Rozhodlo o tom druhé kolo prezidentských voleb ve dnech 27. – 28. ledna 2023.

Agentury přisuzovaly Pavlovi vítězství s přibližně 58%, konečný výsledek po sečtení naprosté většiny hlasů je pak velmi blízko tomuto odhadu – Pavel měl 58,16% hlasů po sečtení více než 99% volebních okrsků. Volební účast překonala 70%.

„Vzhledem k výsledkům prvního kola se vítězství Petra Pavla dalo očekávat, koneckonců tak reagovaly i sázkové kanceláře. Lze usuzovat, že Petr Pavel se stal přijatelným i pro další skupiny občanů, než jen ty, kteří podporují vládní koalici,“ řekl k výsledkům voleb politolog Pvael Šaradín.

„V této volbě vyhrály pravda, důstojnost, respekt a pokora,“ řekl nově zvolený prezident ve svém prvním projevu ve volebním štábu.

„Děkuji všem, kdo jste šli volit. A zvlášť vám, kteří jste mi prokázali čest tím, že jste mi dali hlas ve druhém kole. Moc si vážím vaší podpory,“ uvedl na svém facebooku poražený kandidát Andrej Babiš.

Babiš překvapivě ztratil olomoucko

Poražený Andrej Babiš podle očekávání zabodoval k příhraničních krajích, Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském, Olomoucko ale tentokrát až nečekaně patřilo Petru Pavlovi, a to o více než dvanáct tisíc hlasů. I přes to, že v prvním kole nadělil v kraji Babiš Pavlovi zhruba deset procent.

Před pěti lety získal Miloš Zeman v Olomouckém kraji 59,17%, před deseti lety pak dokonce 63,23%. Výrazné vítězství Pavla v našem regionu v letošním roce je tak poměrně překvapivé.

V okrese Olomouc výsledek Petra Pavla zhruba kopíroval výsledek celostátní, Pavel těsně zvítězil i na Prostějovsku, zatímco okresy Šumperk, Jeseník a Přerov patřily Andreji Babišovi.

Vlastimil Blaťák