Poslanci ANO doslova ohrozili na životě těžce nemocného kolegu. Aby zakryli Babišův střet zájmů

Jednání kontrolního výboru Sněmovny se ve čtvrtek zvrtlo v hazard se životem těžce nemocného poslance ANO. Toho největší opoziční strana dopravila na zasedání v zoufalém stavu jenom proto, aby výbor nezaujal stanovisko k pozměňovacím návrhům, které se týkaly pravomocí Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran.

Otřesné svědectví o hyenismu v Poslanecké sněmovně přinesla poslankyně a šlenka kontrolního výboru Hana Naiclerová. Na dnešním jednání šlo o projednání zpráv Nejvyššího kontrolního úřadu, ale také o novelu zákona o sdružování v politických stranách a hnutí, kde se řeší reforma takzvaného dohledového úřadu. „S kolegy Jakubem Michálkem a Michalem Zunou jsme podali pozměňovací návrh, aby Úřad pro dohled nad hospodařením stran a hnutí nově kontroloval i dodržování pravidel o střetu zájmů. Jde o to přidat do zákona mechanismy, které umožní lépe vymáhat to, co už v zákoně je. Trestat až následná pochybení nestačí. Nejde o jednoho Babiše, jde o princip,“ uvedla poslankyně.

Zákon je trnem v oku Andreje Babiše. CO se ale stalo, aby návrh neprošel, nad tím zůstává rozum stát…

Sněmovní výbor tak jako tak nemůže pozměňovací návrh schválit, ale pouze vydává doporučující stanovisko pro hlasování Sněmovny. ANO ale nechtělo dopustit ani vydání tohoto stanoviska, a proto povolalo na hlasování člena kontrolního výboru Milana Wenzla, který kvůli vážné nemoci za celé volební období na výboru ještě nebyl.

To všechno jen proto, aby kontrolní výbor nepřijal koaliční doporučující stanovisko k tomuto pozměňovacímu návrhu. Nechali ho vylézt do druhého patra na naše jednání. Celou dobu měl roušku, nemohl dýchat, polykal u stolu nějaké prášky. To vše jen na to hlasování. Laickým okem byl v hrozném stavu, podivovali se ale i přítomní lékaři, že v tomhle stavu je někdo donucen jít do sněmovny na jednání zvednout ruku,“ uvedla zděšená Naiclerová. „Kvůli takové nevýznamné věci poslanci ANO ohrozili člověka na životě. Přemýšlím nad tím celý den a pořád jsem z toho v naprostém šoku. Je mi dotčeného poslance, pana kolegy z hnutí ANO líto, protože takové zacházení a podstupování zdravotního rizika si nezaslouží,“ dodala poslankyně.

Výsledkem je, že kontrolní výbor nepřijal k pozměňovacímu návrhu žádné stanovisko, což samozřejmě nemá na nic vliv, protože návrh se tak jako tak dostane na plénum Sněmovny.

Vlastimil Blaťák