Olomouc vládla hřišti, ale ne skóre, Vary zvítězily střelou z poslední vteřiny!

Třiačtyřicáté extraligové kolo přivedlo do Olomouce Karlovy Vary a hosté tahali herně od začátku za kratší provaz. Avšak územní převaha Olomouce nekorespondovala s vývojem skóre, které bylo dlouho vyrovnané. Vteřinu před koncem zmrazil olomoucké naděje na body Kohout a hosté si odvážějí z Hané cenné vítězství.

HC Olomouc – HC Energie Karlovy Vary 3:4 (0:0, 2:2, 1:2)

Jestliže v posledním vzájemném zápase stačilo Kohoutům k vítězství 3:0 pouhých deset střel, poslední lednovou neděli byli diváci v plecharéně svědky úplně jiného utkání. První třetina byla na Hané bezgólová a zápas mnoho šancí ani pohledného hokeje nenabídl. Z hostujícího týmu se do největší šance propracoval Tomáš Rachůnek, na straně domácích zahrozil Káňa.

Druhá třetina obraz hry změnila. Olomouc šla velmi rychle do vedení, a to díky důrazu Karla Pláška v brankovišti – 1:0. Vary srovnaly po průniku Martina Kohouta, který nabral rychlost a z kruhu propálil Konráda – 1:1. Následný průběh hry rozkouskovaly přesilovky, pět minut před koncem třetiny poslal Vary do vedení Ondřej Beránek, Olomouc ale krátce před sirénou stačila srovnat – od modré napřáhl Alex Rašner a vyrovnal na 2:2.

IHned po zahájení poslední třetiny šla Mora znovu do vedení – netrvalo to ani třicet sekund hry, když se uvolnil svým typickým způsobvem Jan Káňa a poslal puk za Lukešova záda – 3:2. Domácí byli v tu chvíli na koni a zasypávali branku hostí střelami, Dujsík pálil těsně vedle tyče, znovu ujel Káňa, a hosté se úvodních pět minut prakticky nedostali za modrou. Pomohlo jim až vyloučení Švrčka a z ničeho se tak dočkali vyrovnání – Rachůnek uvolil Dávida Grígera a začínalo se zase od nuly – 3:3. Pokračovalo tak dobývání karlovarské klece, na olomoucké hokejky se ale s postupujícím časem lepila nervozita. A tak se stalo, že Martin Kohout v úplně poslední sekundě zápasu natáhl a nečekaní střela zaplula za Konráda – 3:4.

Branky a nahrávky: 22. Plášek ml. (Kusko, Rašner), 38. Rašner (Olesz), 41. J. Káňa – 28. Kohout (Havlín, Redlich), 36. O. Beránek (Černoch, Mikyska), 47. Gríger (Rachůnek), 60. Kohout (Jiskra)

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), Dujsík, Rašner, Škůrek, T. Černý, Švrček, Řezníček – J. Káňa (A), Knotek (A), Orsava – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Klimek, Kučera, Bambula – Olesz, Anděl, Rutar.
Trenér: Jan Tomajko

HC Energie Karlovy Vary: Lukeš (Dybal) – Huttula, Mikyska, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Havlín, Rulík – Koblasa, Černoch (C), O. Beránek (A) – Rachůnek (A), Gríger, Koffer – Juusola, Hladonik, Kofroň – Redlich, Jiskra, Kohout.
Trenér: David Bruk

Miroslav Hladiš