Menšík, Ryšavý, Suchánek a Svozil. Tito Hanáci dovezou medaili ze šampionátu!

Žádný jiný český klub nebude mít více odchovanců už od přípravky, kteří si odvezou medaili z mistrovství světa juniorů 2023, než přerovští Zubři. Unikátní přerovský trojlístek pokrývající všechny posty pomohl národnímu týmu do finálového zápasu. Brankář Tomáš Suchánek, obránce Stanislav Svozil a útočník Martin Ryšavý – členové ročníku 2003.

Jmenovaní hráči jsou spolužáci z přerovské základní školy Želatovská a jako spoluhráči s modrožlutým hokejovým rodným listem se tak postarali o dosud největší úspěch související s historií mládežnického hokeje v Přerově.

Svozil kapitánem, Ryšavý vymyslel vyrovnávající gól. Trojici doplňuje olomoucký Menšík

Češi v semifinálovém utkání porazili Švédsko 2:1 po prodloužení. Suchánek, který v předchozích zápasech stanovil nový rekord v počtu gólových asistencí brankáře, držel reprezentaci především v prodloužení. Během něj zastavil několik velkých šancí Seveřanů. Po zápase jej pořadatelé vyhlásili jedním ze tří nejlepších českých hráčů v turnaji.

Svozil jako kapitán dovedl český tým do finále, což se naposledy podařilo Michalu Sivkovi na začátku tohoto tisíciletí. Ryšavý pak v semifinále osvědčil mimo jiné důraz u mantinelu v útočném pásmu. Právě díky němu následovala v závěru třetí třetiny situace, ze které Češi dokázali vyrovnat.

Na pomezí třetí a čtvrté formace se pak pohybuje jihlavský odchovanec, nyní ovšem člen extraligové Olomouce Matouš Menšík. Ten se blýskl především gólem proti Kanadě v úvodním zápase, ve finále bude mít možnost si úspěch zopakovat. „Jsem rád, že jsem se prosadil, ale hlavní je, že jsme vyhráli a že nám to zatím skvěle šlape týmově,“ uvedl Matouš Menšík pro klubový web Jihlavy.

Do finále šampionátu zasáhnou všichni  čtyři v pátek brzy ráno. Bitva o zlato startuje třicet minut po půlnoci středoevropského času.

Vlastimil Blaťák