Kronikář Kosmas, české i polské město. Nysa vydala komiks o své historii

Polské příhraniční město Nysa oslaví v letošním roce 800 let své existence. Město vydalo při té příležitosti komiks, zabývající se středověkými dějinami za vlády biskupů. Čtenářům přibližuje společnou českou, polskou a německou minulost.

V roce 2023 slaví Nysa 800 let od svého založení. Stovky let jsme byli polskou, českou, biskupskou, habsburskou, pruskou a německou baštou. Zdi a chodníky našeho města pamatují rachot koní, na kterých jezdili válečníci knížete Krzywoustyho. Koně z družiny krále Vladislava IV. Vasy pili vodu z řeky, která protéká Nysou. První polská medaile byla ražena v Nyse u příležitosti návštěvy krále Vladislava Jagelonského v našem městě. Nakonec ve zdech Karolina studovali polský král Michal Korybutovič a Jakub Sobieski, syn krále Jana III. Sobieského. Vážení čtenáři, o tom všem a mnoha dalších zajímavostech se dozvíte z komiksové série, jejíž první díl vám dnes přinášíme. Stojí za to znát historii města, ve kterém žijeme. Stojí za to poučit se z historie a poučit se pro budoucnost,“ říkají autoři unikátní publikace, mapující specifické dějiny příhraničního města.

Komiks představuje svým čtenářům celou řadu historických osobností, známých i českému čtenáři, například krále Vladislava II. Jagelonského, nebo kronikáře Kosmu. Komiks je možno zakoupit na nyském informačním centru od ledna 2023.

Vlastimil Blaťák