Kostel v Tršicích čeká na rekonstrukci. Je to problém, není zařazen mezi památky

Unikátní novobarokní kostel Narození Panny Marie v Tršicích na Olomoucku dál čeká na rekonstrukci. Důvodem obtíží při shánení financí je skutečnost, že pochází až z roku 1906, a není tedy zařazen mezi památky Olomouckého kraje.

„Kostel stojí na místě předcházejícího kostela. I ten byl zasvěcen Narození Panny Marie a byl zbudován již ve čtrnáctém století. V písemných pramenech je zmínka o faráři Rackovi z roku 1374,“ říká duchovní správce Mgr. František Foltýn.

Koncem devatenáctého století se objevil záměr postavit v Tršicích nový a větší kostel, protože stávající gotická stavba již nedostačovala zájmu věřících. V roce 1905 byl starý kostel zbourán a již o rok později stál v Tršicích nový chrám. „Svěcen byl v říjnu 1906,“ upřesňuje Foltýn.

Uplynulo více než století. Nutná rekonstrukce se odkládá

Kostel má dnes zrekonstruované průčelí, další nutné opravy jsou však zatím v nedohlednu. „V době, kdy jsem přišel, realizovala se oprava průčelí chrámu společně s věží. V současné době se snažíme realizovat opravu kostela. V předchozích letech se opravila část střechy. Nicméně dotace z ministerstva kultury, ze které jsme tehdy čerpali, byla zrušena, a momentálně je pokračování opravy kostela dost nejisté,“ říká František Foltýn. Podle jeho slov kostel, pocházející z roku 1906, není brán jako významná památka Olomoucka, a mnohem hůře tedy dosáhne na dotační peníze, nutné k dokončení oprav. Jen oprava střechy by podle Foltýna stála přibližně deset milionů korun.

Za účelem získání prostředků na nutném opravy je zřízen transparentní účet, který zveřejňujeme.

Vlastimil Blaťák