Hradec přetlačil Moru i díky mimořádné odvaze trenérů v prodloužení

Štestařicáté extraligové kolo přivedlo Kohouty do Hradce Králové. Vyrovnaný duel před čtyřmi tisícovkami diváků dospěl do prodloužení, ve kterém byl k vidění nestandardní taktický prvek. Domácí odvolali brankáře a zkusili to ve čtyřech proti třem. Z tlaku vyzískali přesilovku, kterou pár sekund před koncem proměnil Blaine.

Mountfield HK – HC Olomouc 5:4 (1:1, 3:3, 0:0 – 1:0)

Pouze s jedenácti útočníky přijela Mora na led Hradce Králové a vyrovnaný zápas nabídl divákům velmi atraktivní podívanou. Poprvé se střelecky prosadil ve dvanácté minutě domácí Jakub Lev, který nechytatelnou střelou z první trefil horní růžek a Hradec vedl 1:0. Olomouc srovnala v samém závěru třetiny, kdy Pavel Musil velmi podobným způsobem efektně vyrovnal – 1:1.

Druhá třetina přinesla hned šest gólů. Nejprve exolomoucký Aleš Jergl znovu poslal Hradec v přesilovce do vedení, a jen pár vteřin po něm zvýšil Kevin Klíma už na 3:1. Hosté odpověděli na dva slepené góly nejlépe, jak dovedli – dvěma slepenými góly. Nejprve Jakub Navrátil snížil, aby o pouhých patnáct sekund později vyrovnal Tomáš Dujsík ranou pod břevno – 3:3. Střelecká přetahovaná ale pokračovala, a na konci třetiny už to bylo 4:4 – nejprve znovu poslal domácí do vedení Jordann Perret, aby sedmnáct sekund před sirénou přesně trefil Pavel Musil a podruhé v utkání tak pokořil Hradec gólem do šatny.

Třetí třetinu zahájili Kohouti aktivně, do velmi dobré šance se dostal Kunc, střela mu ale nesedla. Podobně však se svou šancí naložil na druhé straně Zeděnk Doležal. S postupující třetinou přebírali aktivitu domácí, Branislav Konrád ale zavřel bránu. Deset minut před koncem měl rozhodnutí na holi aktivní Kevin Klíma, ani on si ale na Konráda nepřišel. Ve třetí třetině gól nepadl a utkání se prodlužovalo.

V nastaveném čase jsme viděli velmi zajímavý taktický moment ze strany domácího týmu. Střídačka odvolala brankáře Růžičku a Hradec to zkusil ve čtyřech proti třem! Odvaha domácích trenérů se mohla půl minuty před koncem vyplatit, Jakub Lev si položil Konráda a ten uhájil svoji klec jen za cenu podažení – a domácí vybojovali přesilovou hru. Tu Hradec využil šest sekund před koncem, zápas rozhodl Jeremie Blain.

Branky a nahrávky: 12. Lev (Rosandić, Lalancette), 26. Jergl (McCormack), 27. Kev. Klíma (Lev), 34. Perret, 65. Blain – 20. P. Musil (Kunc, Plášek ml.), 31. Navrátil (Kusko, Klimek), 32. Dujsík (Kusko), 40. P. Musil

Mountfield HK: J. Růžička (Kiviaho) – McCormack, Jank, Blain, Kalina, F. Pavlík (C), Rosandić, Marcel – Lev (A), Cingel, Eberle – Pilař, Kev. Klíma, R. Pavlík – Jergl, Lalancette, Perret – Doležal, Štohanzl, Novák.
Trenér: Tomáš Martinec

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – T. Černý, Ondrušek (C), Dujsík, Mareš, Švrček, Řezníček, Rutar – Orsava (A), Knotek (A), Bambula – P. Musil, Kunc, Plášek ml. – Navrátil, Kusko, Klimek – Tomajko, Anděl.
Trenér: Jan Tomajko

Miroslav Hladiš