Vysílá Blaťák prosinec 2022: Vánoční strom Perníček

Prosincový díl Vysílá Blaťák se snaží pojmenovat olomoucký vánoční strom. Vymysleli jsme to v redakci doopravdy skvěle, leč nevyhráli jsme – je to ale dobře, protože jméno, které vybráno nakonec bylo, sedí v kontextu posledních událostí v Olomouci tak dokonale, jako nic jiného.

Také prosincový díl, stejně jako všechny ostatní, míchá dohromady dvě témata, mezi kterými nachází nečekané souvislosti. Protože kontrast lidové veselice, plné radosti, barev, svařeného vína a krásného vánočního stromu na Horním náměstí – a na druhé straně zoufalství likvidované zahrádkářské kolonie, nyní osídlené bezdomovci, je prostě bolestivý.

Hospodský zpravodaj Viktor na to má jednoznačný názor: bezdomovci v kolonii jsou záměrem, aby se pozemek co nejdříve zplundroval, a musel se pak nákladně revitalizovat, což jsou samozřejmě zakázky. Válka skončila, WAR IS OVER.

A vůbec: víte, kde se v Olomouci celá ta soutěž o pojmenování stromu vzala? My ano – a budete se divit, víme o tom vcelku dost. Jakpak by taky ne, když pochází z autorské dílny tvůrce tohoto pořadu. To bylo v roce 2004…

Připouštíme, že je tento díl takový smutný. Asi to tak ale mělo být. Jak se tedy bude jmenovat olomoucký vánoční strom? Sledujte prosincový díl Vysílá Blaťák!