Vítkovice vybraly Olomouc, finiš domácích přišel pozdě

Duel třiatřicátého kola mezi druhými Vítkovicemi a čtvrtou Olomoucí se rozhodl ve druhé třetině. Olomouc v závěru dotahovala, tlak ale přišel pozdě.

HC Olomouc – HC Vítkovice Ridera 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Zápas přinesl divákům od prvních minut atraktivní hokej. Zaujal průnik Káni, který ale nepřešel přes vítkovické obránce, vzápětí dokonce i menší potyčka. Devátá minuta přinesla první branku Vítkovic – rozhodčí musel situaci kontrolovat u videa, nakonec ale gól uznal – autorem gólu byl Petr Fridrich. Jestliže byli do té doby Kohouti aktivnější, inkasovaná branka jim jako by vzala křídla. Pozornost Lukáše zkoušel Gřeš, první třetina už ale změnu skóre nepřinesla.

Druhé dějství začalo náporem hostů, a po minutě a půl to bylo o dva góly – Jakub Stehlík propálil od modré všechno, co stálo v cestě, a hosté vedli 0:2. Obrana Olomouce se rozsypala a hned vzápětí to už bylo o tři branky – Roberts Bukarts zvýšil ze samostatného úniku ranou do šibenice na 0:3. Pět minut před koncem třetiny šly Vítkovice do tří, a Olomouc si vzala oddechový čas. Následná dlouhá přesilovka ale snížení nepřinesla.

Olomouc do třetí třetiny vtrhla jako vítr, na ledě se ale začalo přiostřovat: za bitku nafasoval trest do konce Švrček, a s tlakem domácích byl rázem konec. V oslabení zasypali vítkovičtí Lukáše baterií střel, nejvíce ale zaujal únik Bambuly, který ve vlastním oslabení nastřelil břevno. Dlouhé oslabení domácí zvládli, začal se ale krátit čas. Přesto se domácí dočkali osm a půl minuty před koncem snížení – autorem branky byl Lukáš Klimek – 1:3. Domácí naděje se o minutu později rozhodl zmrazit Petr Fridrich a znovu to bylo o tři góly – 1:4. Olomouc se ale nevzdávala – Lukáš Nahodil využil přesilovku a pohotově uklidil do brány odražený puk – 2:4. Dvě minuty před koncem to Olomouc zkusila v šesti, hosté si navíc značně zkomplikovali situaci při vyloučení Stehlíka za krosček, stav utkání už ale zůstal nezměněn.

Branky a nahrávky: 52. Klimek (F. Kočí, P. Musil), 56. Nahodil (P. Musil) – 9. Fridrich (Bernovský, Chlán), 22. J. Stehlík (Fridrich, Gewiese), 24. Bukarts, 53. Fridrich (Lednický)

HC Olomouc: Lukáš (Frgál) – Ondrušek (C), Rutar, Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, F. Kočí – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Klimek, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Strapáč, Navrátil – Kusko, Handl, Olesz.
Trenér: Jan Tomajko

HC Vítkovice Ridera: Klimeš (Stezka) – Mikuš, Grman, Koch, Raskob, Gewiese, J. Stehlík, Prčík – Bukarts, Krieger, Mueller (A) – Gřeš, L. Krenželok (C), Lakatoš (A) – Fridrich, Chlán, Bernovský – R. Půček, Dej, Lednický.
Trenér: Miloš Holaň

Rozhodčí: Mrkva, Stano – Rampír, Axman.

Miroslav Hladiš