V Olomouci je znali všichni. Dnes zůstal Peruánec Amaru už sám

Indiánská skupina El Sikuri, tehdy pod názvem Čajak, patřila v Olomouci zejména v devadesátých letech k místnímu folklóru, a k Vánocům obzvlášť. Tradiční stanoviště oblíbených Peruánců u Prioru znali ve městě všichni. Uplynulo ale dvacet let, a do města už přijíždí pouze jeden z nich.

Peruánec Amaru už zůstal z početné skupiny na Olomoucku sám. Dodnes objíždí středomoravská města a vystupuje v Šumperku, v Litovli, nebo v Olomouci, kde si „Indiány u Prioru“ pamatuje z devadesátých let každý.

„Jeden kamarád se odstěhoval do Prahy, druhý do Ostravy. Zůstal jsem sám,“ říká Amaru, který žije v České republice dvacet let. Dnes vystupuje pod jménem skupiny El Sikuri, přestože tato je již jen jednočlenná. Kdysi dávno také skupina vystupovala pod jménem Čajak.

Peruánští indiáni

V Peru se ze současných 32 milionů obyvatel hlásí k indiánskému původu až 45% obyvatel a dalších 37% jsou míšenci Evropanů s indiány.
Navzdory 500 letému útlaku Evropanů si indiáni v Peru ponechali mnoho ze svých tradic a dokonce i víry.

Od druhé poloviny 20.století dochází k oživení indiánské kultury, k posílení jejich sebevědomí. Díky tomu a spolu s neustále rostoucím turistickým zájmem o indiánský svět dnes můžeme tolik obdivovat “indiánské” Peru.

Vlastimil Blaťák