Tak přece někdo z Olomouce! Matouš Menšík pojede na MS dvacítek

Ani jeden zástupce (v extralize nyní třetí) Olomouce v seniorské reprezentaci není ojedinělý stav, ale tradiční obrázek všech nominací za poslední léta. Z Hané jezdí pravidelně reprezentovat pouze Slovák Branislav Konrád, nyní ale můžeme být hrdí na Matouše Menšíka: pojede na MS dvacítek!

Juniorský šampionát, který se letos odehraje v Kanadě, přestože se původně měl konat v Rusku. Mistrovství původně měla hostit města Novosibirsk a Omsk v, ale v únoru 2022 IIHF odebralo hostitelství juniorského šampionátu Rusku kvůli invazi na Ukrajinu. Mistrovství se tak odehraje v Kanadě potřetí za sebou (2021, 2022, 2023).

Na účastníky šampionátu čekají nádherné arény v Monctonu a Halifaxu. Mistrovství začne 26. prosince 2022 a skončí 5. ledna 2023. Mezi šťastlivci, kteří se na mistrovství podívají, je i Matouš Menšík z Olomouce.

Kdo je Matouš Menšík

Nadějný útočník hraje v této sezóně v Olomouci pravidelně a v pětadvaceti utkáních české nejvyšší soutěže si zatím připsal tři kanadské body za gól (na snímku) a dva asistence. Rodák z Jihlavy (ročník 2003) poprvé nakoukl do reprezentačních výběrů již v mužstvu do 16 let, většinu kariéry odehrál za Jihlavu, má za sebou ale i sezónu v juniorce ve finském Kärpätu. V Kanadě se v celku Charlottetown Islanders neprosadil.

V základní skupině narazí česká reprezentace postupně na domácí Kanadu, Rakousko, Švédsko a Německo. Všechna utkání týmu na MS odvysílá v přímých přenosech stanice ČT sport. Druhou skupinu tvoří Spojené státy, Finsko, Švýcarsko, Slovensko a Lotyšsko; první čtyři celky z každé skupiny postoupí do play off, zatímco páté celky čeká boj o záchranu.

Brankáři:
Daniel Král
(Liberec), Oliver Šatný (Cape Breton, QMJHL), Tomáš Suchánek (Tri-City, WHL).

Obránci:
David Špaček
(Sherbrooke, QMJHL), Marek Alscher (Portland, WHL), Jiří Ticháček (Kladno), David Jiříček (Cleveland, AHL), Aleš Čech (Oulu, Finsko), Ondřej Chabada (Pardubice), David Moravec (Halifax, QMJHL), Tomáš Hamara (Kitchener, OHL), Stanislav Svozil (Regina, WHL).

Útočníci:
Adam Měchura
(Tri-City, WHL), Jakub Brabenec (Charlottetown, QMJHL), Lukáš Pajer (Hradec Králové), Jakub Kos (Ilves Tampere, Finsko), Marcel Marcel (Gatineau, QMJHL), Petr Hauser (Sparta Praha), Matouš Menšík (Olomouc), Ondřej Becher (Prince George, WHL), Robin Sapoušek (Karovy Vary), Jaroslav Chmelař (Providence College, NCAA), Matyáš Šapovaliv (Saginaw, OHL), Jiří Kulich (Rochester, AHL), Martin Ryšavý (Moose Jaw, WHL), Gabriel Szturc (Kelowna, WHL), Eduard Šalé (Kometa Brno).

Náhradníci: Brankáři: Patrik Hamrla (Rimouski, QMJHL), Jan Špunar (Portland, WHL), Michael Hrabal (Omaha, USHL). Obránci: Štěpán Němec (Litoměřice), František Němec (Kometa Brno), Karel Křepelka (Mladá Boleslav), Jakub Šedivý (Liberec), Ondřej Cubo (Rauma, Finsko), Tomáš Machů (Youngstown, USHL). Útočníci: Daniel Herčík (Pardubice), Adam Dvořák (Plzeň), Petr Moravec (Hradec Králové), Michal Vitouch (Sparta Praha), Matyáš Melovský (Baie-Comeau, QMJHL), Jakub Hujer (Rouyn-Noranda, QMJHL).

Miroslav Hladiš