Skokanské můstky Olomouckého kraje: Staré město pod Sněžníkem

Před sto lety byly i na Olomoucku mimořádně populární skoky na lyžích a v Jeseníkách stálo celkem čtrnáct funkčních skokanských můstků, z nichž do dnešních dnů nezůstal ani jeden. Po některých dnes můžeme najít alespoň stopy, zbytky konstrukce zarostlé lesem, po jiných nezbylo už vůbec nic.

Skoky na lyžích našly svůj domov ve Starém Městě díky Německému lyžařskému klubu Moravské Staré Město (HDW Mährisch Altstadt und Schönstadt) a můstek byl postaven v roce 1928. První závody se konaly o rok později, a můstek umožňoval skoky do vzdálenosti přesahující 20 metrů.

Ve třicátých letech se zde konal i přebor okresu Freiwaldau, sláva ale areálu dlouho nevydržela a během druhé světové války byly veškeré závody zrušeny. Po druhé světové válce pak plánoval architekt skokanských můstku Karel Jarolímek přestavbu, ke které v sezóně 1949 / 1950 došlo, a můstek byl zvětšen na velikost odpovídající dnešní normě K35.

Dnes po můstku nezbylo nic. Místo jeho někdejší polohy sice známe, na místě ale již nic nepřipomíná jeho někdejší slávu.

Vlastimil Blaťák