Průvod čertů v Olomouci: podceněná organizace skončila tlačenicí, lidé po sobě šlapali

Dlouho očekávaná Krampus show v Olomouci úplně ucpala obě náměstí, po kterých průvod šel. Organizátoři zjevně nečekali takové množství lidí a fakt, že většina návštěvníků v tlačenici nic neviděla, by byl ještě tím nejmenším. Horší bylo, že na některých místech po sobě lidé šlapali, a v davu byly i děti.

Průvod čertů s obrovskými rohy vyrazil za hlasitého řinčení řetězů a kravských zvonců do centra Olomouce v sobotu večer. Trasa vedla z radnice na Dolní náměstí a zpět na Horní náměstí, pozvánky na akci slibovaly na zhruba šedesát krampusových masek, které jsou děsivě realisticky propracované.  Krampus je démon připomínající našeho čerta, který má domov v alpských oblastech Rakouska a jihu Německa. Stejně jako naši čerti se objevuje okolo 5. prosince v doprovodu sv. Mikuláše. Zatímco Mikuláš odměňuje hodné děti dárky, Krampus trestá zlobivé tím, že je sní. Kolem 22. prosince se pak Krampus přemění v normální lidskou bytost a nic si nepamatuje. V horských vesničkách a městech chodí krampusáci od listopadu do ledna.

Olomouc se na alpskou tradici těšila tak moc, že na obě náměstí, kudy vedla trasa průvodu krampusů, dorazily desetitisíce lidí. Prostor byl neprůchozí dlouho před začátkem akce, a zájem o ni pořadatelé mírně podcenili.

Přetržené ohraničující pásky a tlačící se dva: děti křičely

Úzký prostor na chodnících okolo náměstí, který byl k dispozici přihlížejícím davům, zjevně nestačil. Na několika místech došlo k přetržení pásek, ohraničujících prostor pro průvod, který neúprosně způsobil tlak lidí ze zadních řad. Na místě také bylo málo pořadatelů, kteří by tlačenici dokázali korigovat.

Tlačícím se davem na akci žily celý večer olomoucké sociální sítě. „Že se tomu divíte. Dav nekouká napravo ani nalevo,“ svěřila se v komentářích jedna z diskutujících návštěvnic. „Přesně, chovají se jako dobytek, lezli všude, že tam Krampusové pomalu ani nemohli projít,“ dodal jiný z diskutujících.

Miroslav Hladiš