Pozemek naší kolonie bude už jenom pustnout, myslí si zahrádkář Petr Moravec

Je to přibližně měsíc, co olomoucká radnice vystěhovala zahrádkáře z kolonie Morava. Areál obratem osídlili bezdomovci. Jenže stavba protipovodňového díla zřejmě nezačne, protože ji blokuje nejen soudní řízení, ale i skutečnost, že město doposud na celou stavbu nemá hotový projekt. Co bude s územím zahrad dál?

Město v polovině listopadu vystěhovalo zahrádkáře z kolonie Morava kvůli stavbě protpovodňových opatření. Nyní to ale nevypadá, že by se mělo začít stavět, podle našich informací nemá město ani hotový projekt. Jaká je právě teď situace?

O tom, že není vypracovaný projekt je pravda. Těch nevyřešených problémů je ale na radnici mnohem více. Je to například problém ve vývozu zeminy,neví se kde mají vyvézt zeminu. Finance z fondů EU navíc vůbec nejsou jisté. Teď se mi to jeví jako snaha co nejdřív vyhnat zahradkáře z osady, i za cenu krádeží v místě, což se už stalo. Areál skutečně po našem odchodu osídlili bezdomovci. Bude to dál pustnout, bude to bohužel další ostuda Olomouce. Něco podobného, jako vojenské opravny.

Ze strany zahrádkářů je podána žaloba. Existuje varianta, že by se rozhodnutím soudu vrátil právní stav před rok 2017, tedy před okamžik, kdy zahrádkářský svaz dostal výpověď z nájmu?

Jsme jedna z mála kolonií v České republice, která disponuje hned třemi důkazy ve prospěch jejího zachování. Myslím si, že máme minimálně nárok na předkupní právo, vždyť naši členové zahradní kolonii obývali už od roku 1982. Teď jsme ve fázi čekání na odpověď soudu.

Město slibovalo zahrádkářům náhradní kolonii na Andělské, ta ale zjevně neexistuje. Víte o tom, že by v dohledné době existovat měla?

Andělská podle mě pro zahrádkáře ani nikdy zrealizována nebude, poněvadž odhadovaná cena realizace je 80 milion. Jestliže město nyní chce, aby si zahrádkáři tuto půdu koupili, tak je zjevné, že na to naši členové mít peníze nebudou. Navíc je to Sahara bez ničeho.  Aby vznikla Andělská, město by muselo sehnat osmdesát interních nebo externích budoucích zahrádkářů, ochotných zaplatit tuto cenu, a to se jim nepodaří. Město na samotnou realizaci Andělské nemá finance a právě čeká, až to zaplatí zahrádkáři.

Pokud soud rozhodne ve prospěch žaloby, vrátí se zahrádkáři na svá políčka, nebo zůstane území zpustlé, v současném stavu?

Bohužel si myslím, že ve finále bude pozemek na Andělské nabídnut developerovi. Co se týče současné kolonie, město evidentně rozhodlo špatně, teď se to jeví tak, že to zpustne a bude to nadále chátrat.

Vlastimil Blaťák