Olomouc se vrací z Budějovic bez bodu, podlehla Motoru 4:2

Dvaatřicáté extraligové kolo svedlo dohromady budějovický Motor a olomoucké Kohouty. Dvě třetiny vyrovnaný zápas se rozhodl v poslední části, v níž už domácí dominovali a zaslouženě získali tři body.

Motor České Budějovice – HC Olomouc 4:2 (0:0, 1:2, 3:0)

Do Českých Budějovic, které o svátcích zažily zemětřesení, přijela nyní čtvrtá Olomouc. Ta zahájila na jihu Čech náporem, a Strmeň se musel několikrát vytáhnout. První výraznější šance Motoru přišla v desáté minutě, kdy puk zavezl před olomouckou bránu Gulaš, a následný závar jen tak tak že neskončil brankou.

I do druhé třetiny vstoupila Olomouc lépe a svého soupeře doslova zamkla. Při vyloučení Šenkeříka konečně dostali hosté zásluhou Lukáše Nahodila puk za brankovou čáru, rozhodčí ale dlouho zkoumali možné postavení hráče v brankovišti. Nakonec gól platil a Olomouc vedla 0:1. Bezprostředně poté mohli vyrovnat Gulaš s Pechem, Lukáš byl ale připraven. Na druhé straně nastřelil Bambula tyč, týž hráč byl pak nejaktivnějším olomouckým hráčem v následné přesilovce domácích při vyloučení Kuska a zle Strmeňovi zatápěl. Při následné druhé domácí přesilovce při vyloučení Pláška už ale Olomouc inkasovala – Stuart Percy napřáhl od modré a nedal Lukášovi šanci – 1:1. Branka vlila domácím energii do žil, vyrovnaný stav ale dlouho neudrželi. Rostislav Olez tečoval Švrčkovu ránu a vrátil Kohoutům vedení – 1:2.

Zprvu neatraktivní třetí třetina přinesla zápletku v šestačtyřicáté minutě, kdy Tomáš Čachotský tečoval střelu Bindulise a znovu vyrovnal – 2:2. Na ledě se začalo přiostřovat – nejprve bitkou Mareše a Tomana, vzápětí zůstal ležet na ledě domácí Jakub Valský. Osm minut před koncem rozjásal domácí arénu Lukáš Pech, který poslal puk před Lukášovu bránu a ten se odrazil do sítě od jednoho z bránících hráčů – 3:2. Olomouc si v závěrečných minutách vytvořila silný tlak a minutu a půl před koncem zkusila štěstí ve hře bez brankáře. Vyrovnání ale nepřišlo, místo toho Mora počtvrté inkasovala do prázdné branky.

Branky a nahrávky: 33. Percy (Gulaš, Hanzl), 46. Čachotský (Bindulis, M. Toman), 53. Pech, 60. Valský – 23. Knotek (Nahodil), 37. Olesz (Švrček, Knotek)

Motor České Budějovice: Strmeň (Hrachovina) – Štencel (A), Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Hovorka, Kachyňa – Dzierkals, Pech (A), Gulaš (C) – Čachotský, Hanzl, Valský – Strnad, M. Toman, Přikryl – Karabáček, Vopelka, Tomeček.
Trenér: David Čermák

HC Olomouc: Lukáš (Frgál) – Ondrušek (C), Kunc, Mareš, Kočí, Rašner, Švrček – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Klimek, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Anděl, Strapáč, Olesz.
Trenér: Jan Tomajko

Miroslav Hladiš