Olomouc doma nedala Spartě ani gól, úporná bitva pro Pražany

Devětadvacáté extraligové kolo přivedlo do olomoucké plecharény pražskou Spartu. Bojovné utkání nabídlo divákům jedinou branku v první třetině, Kohouti i přes množství šancí na brankáře Kováře nenašli recept a odevzdali body soupeři.

HC Olomouc – HC Sparta Praha 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Domácí obstarali prvotní rozruch už po osmi vteřinách, leč Jakub Kovář proti první střele zasáhl. Úvodní zákrok byl na dlouho poslední, oba týmy se přetahovaly převážně ve středním pásmu bez výraznějších šancí a diváci se velké slávy nedočkali. Změnu přineslo až vyloučení Rostislava Olesze a nepříjemný tlak sparťanů. Ti si vyměnili kotouč, načež Michal Moravčík trefil od modré čáry jednoho ze spoluhráčů, ale odražený puk poslal David Tomášek do pravého růžku branky. Sparta tak v osmé minutě vedla, jenže o dvě minuty později mohlo být vše jinak. Jakub Kovář nejprve vychytal samostatný únik Lukáše Nahodila, načež později pokryl nebezpečnou střelu za pomoci obránce. Olomouc se dostala na koně, měla opticky navrch a přidávala i další šance. Před brankou nehlídaný Jan Knotek však proti brankáři neuspěl, stejně jako Karel Plášek od modré čáry a Jan Bambula z velkého úhlu.

Ve druhém dějství měl první výraznější šanci Roman Horák, ale přesouvající se Branislav Konrád jeho střelu vychytal. Aktivnější Olomouc se marně dostávala přes defenzivní blok sparťanů, diváky zvedla ze sedaček potrestaná šťouchanice Jana Švrčka s Miroslavem Formanem. Oba týmy následně pálily převážně mimo, více práce měl však Jakub Kovář. V závěru třetiny korunoval skvělý výkon sparťanský gólman, který se betonem natáhl proti střele Karla Pláška a připsal si další skvělý zákrok.

Úvodní polovina třetího dějství patřila znovu Hanákům, jelikož David Tomášek putoval na trestnou lavici ve třetí i sedmé minutě. Hosté však dokázali nepříjemné situace ustát, aniž by domácí pouštěli k výraznějším šancím. Ke střelám se naopak dostali Michal Moravčík s Gustafem Thorellem, jejichž pokusy ale Konrád zachytil. V dalších minutách ztroskotal Jakub Navrátil na lapačce Jakuba Kováře, načež tři a půl minty před koncem zkomplikoval závěrečný tlak vyloučením. Sparta si kontrolovala dění na ledě a Mora sáhla po hře bez brankáře. Velkou šanci měl Jan Knotek, jenž se ocitl volný před Jakubem Kovářem, přesto neuspěl a sparťané mohli slavit cennou výhru.

Branky a nahrávky: 8. Tomášek (Moravčík, Sobotka)

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), Rutar, Mareš, Škůrek, Švrček, Řezníček, T. Černý – Bambula, Knotek (A), Orsava (A) – Klimek, Nahodil, P. Musil – Plášek ml., Kunc, Navrátil – Kusko, Strapáč, Olesz.
Trenér: Jan Tomajko.

HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Moravčík, Jandus, Polášek (A), Mikliš, Němeček, Krutil, Tomek – E. Thorell, Horák, Tomášek – M. Forman, Sobotka (A), Řepík (C) – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Konečný, G. Thorell, Dvořáček.
Trenér: Miroslav Hořava.

Miroslav Hladiš