Meteorologové varují před mrazem. Ten ale možná přinese bílé Vánoce!

Už půlnoční teploty spadly v Olomouckém kraji pod mínus deset. V Olomouci naměřili mínus jedenáct stupňů, v Přerově a v Bělotíně spadly teploty až k mínus třinácti. Mrazivá vlna tím teprve začíná, a přestože je na podrobnou vánoční předpověď ještě brzy, velmi pravděpodobně nám přinese bílé Vánoce!

Jestliže se teploty na Olomoucku pohybovaly v předchozích dnech kolem nuly a v posledních dvou dnech klesly mírně pod bod mrazu, noc na středu znamenala prudké ochlazení a pád teplot až o třináct stupňů Celsia během několiak hodin.

Do střední Evropy se ve středu rozšíří od jihozápadu brázda nízkého tlaku vzduchu. V ní se bude udržovat frontální rozhraní, oddělující studený vzduch na severu a teplý na jihu. Meteorologové vydali už v noci výstravu také pro Olomoucký kraj, když teploty začaly velmi rychle padat hluboko pod bod mrazu. Varovali před nebezpečím  prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedl ve svém varování Český hydrometeorologický ústav. Části Olomoucka také hrozí nebezpečí sněhových jazyků.  Mrazivý bude také víkend, kdy meteorologové očekávají vyjasnění a další pokles teplot.

Bílé Vánoce? Možná, pravděpodobnost je ale velká

Pravděpodobně se tak letos dočkáme bílých Vánoc, protože mrazivá vlna dneškem teprve začíná. Teploty hluboko pod nulou během vánočních svátků hlásí i dlouhodobé předpovědi Slunečno, podle nich by mrazy až -14 C mělo doprovázet sněžení. Ne tak hluboké mrazy, přesto teploty pod nulou a vysokou pravděpodobnost srážek předpovídá pro Olomoucko i server Meteoblue.

Vlastimil Blaťák