Jak bude na Štědrý den? Bílé Vánoce mají ještě naději, i když nevelkou

Pro přesnější předpověď počasí na Štědrý den je stále brzy. Přesto to podle nejnovější předpovědi vypadá spíše na zledovatělé zbytky sněhové nadílky z minulého týdne, než na vytoužené bílé Vánoce.

Pomůžeme si klimatologickou statistikou. I když se počasí mezi lety často výrazně mění, z dlouhodobých pozorování se dá odhadnout pravděpodobnost, s jakou můžeme v Česku počítat s Vánocemi na sněhu.

Průměrná denní teplota vzduchu pro 24. prosinec je −0,4 °C

Statistika se týká měření v letech 1991 – 2020. Nejteplejší Štědrý den s průměrnou teplotou vzduchu 6,4 °C, jsme na území ČR zaznamenali v roce 1980. Druhý nejteplejší byl Štědrý den roku 1967 s průměrnou teplotou 5,8 °C. Naopak nejchladněji (dle průměrné denní teploty vzduchu) bylo v letech 1961 a 1962 s průměrnou teplotou −14,9 a −12,5 °C. Nejchladnější Štědré dny v posledních 30 letech byly zaznamenány roku 1996 a 2003 s průměrnou teplotou −10,5 a −10,3 °C.

V loňském roce byla průměrná teplota vzduchu na našem území 4,7 °C. Nejtepleji bylo v Praze, Klementinu, kde průměrná denní teplota vzduchu měla hodnotu 8,6 °C. Nejchladněji bylo loni na Sněžce (−4,0 °C). Od roku 2008 přitom neklesla průměrná denní teplota vzduchu na území ČR na Štědrý den pod 0 °C. Zažíváme tedy sérii nejteplejších Štědrých dnů za posledních 30 let.

Loni byly v Olomouci dva centimetry sněhu. Jak bude letos?

Nejvíce sněhu na Štědrý den leželo na našem území v roce 1981. Maximální výšku sněhové pokrývky v tomto roce (194 cm) zaznamenala stanice na nejvyšším vrcholu Jeseníků Praděd. Rekordní výšku sněhové pokrývky v historii jsme na Štědrý den naměřili v roce 1974 v Krkonoších na Vrbatově boudě, kde leželo 215 cm sněhu.

V loňském roce ležel sníh kromě hor jen ve východní polovině našeho území, a to i v nížinách. Například v Ostravě a v Olomouci byly ráno 2 cm sněhu. Maximum sněhu bylo na Šumavě, stanice Blatný vrch zaznamenala výšku sněhové pokrývky 64 cm.

Aktuální předpověď: teploty kolem nuly, ale spíše déšť než sníh

Pro úterý a středu očekávají meteorologové na Olomoucku oblačno až zataženo, zpočátku místy i polojasno. Ojediněle mrznoucí mlhy. Později odpoledne a večer od západu postupně na většině území déšť, místy i mrznoucí, při mrznoucí srážkách se místy bude vytvářet ledovka.

Ve čtvrtek by mělo být zataženo až oblačno, místy znovu déšť, zpočátku ojediněle i srážky mrznoucí. Na horách srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty se očekávají 1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 4 °C, ojediněle ale až 6 °C. Podobný charakter by mělo mít počasí i v pátek, spíše než bílou sněhovou pokrývku tak na Štědrý den očekáváme spíše zledovatělé zbytky snahové nadílky z minulého týdne.

Vlastimil Blaťák