Devítigólová přestřelka v Plzni, Olomouc se vrací bez bodů

S navrátilci Orsavou, Strapáčem, ale především s Branislavem Konrádem v bráně se olomoučtí Kohouti v rámci sedmadvacátého kola nejvyšší soutěže představili na ledě Plzně. Diváci na stadionu viděli devítigólovou přestřelku, na jejímž konci byli šťastnější domácí.

HC Škoda Plzeň – HC Olomouc 5:4 (1:1, 2:2, 2:1)

Zápas na plzeňském ledě dlouho vypadal, jako mezi týmiž soupeři ten poslední v Olomouci: Plzeň byla víc na puku, gól ale nedokázala dát. Hosté šli do vedení v patnácté minutě, kdy Dalibor Řezníček vzal po nahození Navrátila od modré volný puk, a uklidil jej do Svobodovy brány – 0:1. Plzeň se dočkala vyrovnání minutu a půl před koncem, kdy Konráda překonal Jakub Pour – domácí využili dvojnásobnou přesilovku a do šaten se šlo za stavu 1:1.

Druhá třetina začala náporem domácích, a velmi brzy se stadion dočkal i druhé branky – Filip Suchý zakončoval do odkryté branky – 2:1. Diváci na stadionu v tu chvíli viděli velmi atraktivní hokej, kdy šance střídala šanci, Olomouc ale velmi brzy vyrovnala – před bránou se nejlépe zorientoval Silvester Kusko – 2:2. Už po třech minutách šla Olomouc znovu do vedení, kdy navrátilec Jakub Orsava doklepl za Svobodu jím vyražený puk a Kohouti podruhé v zápase vedli – 2:3. Drama ovšem pokračovalo a Plzeň dokázala znovu srovnat. Dvanáct sekund před koncem třetiny se prosadil dělovkou Michal Houdek – 3:3.

Stejně jako v první i ve druhé, také ve třetí části hry zahájila Plzeň tlakem, a domácí nejprve skoro nepůjčovali hostům puk. Na ztečk pak velel Káňa, ve velké šanci jen těsně minul bránu. Pak ale udeřilo, a na konci hezké kombinace stál Jan Knotek – 3:4! Ani tato trefa ale ještě zápas nerozhodla, přetahovaná pokračovala, a Plzni stačily k dalšímu vyrovnání stavu jen čtyři minuty – Adrián Holešinský zamířil do vzdálenějšího koutu brány, Konrád na puk nedosáhl a sedm minut se začínalo zase od začátku. To bohužel pro hosty platilo pouze minutu, kdy se přestřelka překlonila na stranu Plzně, a ta přidala pátý gól zásluhou Jana Schleisse. Dál se hrálo do plných, další vyrovnání měl na hokejce Navrátil, bohužel pro Olomouc minul. Aby zápasu nic nechybělo, strhla se vzápětí před olomouckou brankou mela, a Jan Káňa dostal 5 minut a do konce za bodnutí špičkou hole. Oslabení Olomouc ještě zvládla, vyrovnání už ale ne, a tři body z dramatického utkání zůstávají v Plzni.

Branky a nahrávky: 19. Pour (Zámorský, Schleiss), 22. Suchý (Holešinský), 40. Houdek (Holešinský), 53. Holešinský (Suchý, Malát), 54. Schleiss (Baránek, Kodýtek) – 15. Řezníček (Plášek ml., Navrátil), 26. Kusko (Orsava, Nahodil), 28. Orsava (Nahodil, J. Káňa), 49. Knotek (J. Káňa, Bambula)

HC Škoda Plzeň: Mi. Svoboda (Pavlát) – Baránek, Zámorský, Budík, Kaňák, Houdek, Piskáček (A), Kvasnička – Schleiss (C), Kodýtek, Pour – Suchý, Malát, Holešinský – Lang, Mertl (A), Rekonen – A. Dvořák, Bitten, Adamec.
Trenér: Petr Kořínek

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Ondrušek (C), T. Černý, Mareš, Škůrek, Švrček, Řezníček, Rašner – J. Káňa (A), Knotek (A), Bambula – Kusko, Nahodil, Orsava – Plášek ml., Strapáč, Navrátil – Olesz, Anděl, Rutar.
Trenér: Jan Tomajko

Miroslav Hladiš