Vánoční kapři brutálně zdraží. Cena za kilo by mohla atakovat i 150 korun

Jestliže ještě loni stál kilogram vánočního kapra na stáncích okolo 120 korun, letos čeká spotřebitele velmi citelné zdražení. Cena má vzrůst o desítky korun, pravděpodobně bude v některých případech i atakovat hranici stopadesáti korun za kilo.

Jestliže se ještě v říjnu očekávalo, že by kilogram vánočního kapra mohl stát na stáncích mezi 130 a 140 korunami, listopadový vývoj cen a vstupních nákladů, především krmiv a pohonných hmot, požene zřejmě ceny ještě o kousek výš. Přesné ceny pro konečné spotřebitele zatím producenti ryb nestanovili, a mají pro to velmi dobré důvody. Vyčkávají, jak se vyvinou ceny vstupů.

Co určuje cenu vánočních kaprů

Ještě v roce 2019, před covidovou krizí, stál na stáncích kilogram kapra přibližně 100 korun. Jestliže do té doby ceny několik let takřka nerostly, přišel naopak od roku 2020 výraznější cenový skok, a trend pokračuje dodneška. Vánoční kapr je zpravidla čtyřletý a byl chován minimálně ve třech rybnících. Od líhně až po poslední cestu k zákazníkovi bylo potřeba jej vozit vozit ve specializovaných bednách s vodou a kyslíkem.Ceny dále ovlivňují i výlovy v blízkém zahraničí.

Na Střední Moravě ceny zřejmě neporostou tak moc jako například v Praze, zdražení je nicméně patrné už nyní. Například Rybářství Tovačov nabízí nyní kilogram kapra za 115 Kč, třeboňský kapr byl po výlovech nabízen za cenu 119 Kč za kilo, ceny jsou ovšem bez dodatečných nákladů a marží stánkařů.

Vlastimil Blaťák