V dětství přišel kvůli rakovině o ledvinu. Nyní chce extrémním sportovním výkonem pomoci dětem

Michal Sláma přišel v dětství kvůli rakovině o ledvinu. Nyní se extrémním sportovním výkonem pokusí zdolat český rekord a vybrat tím peníze pro dětské pacienty. S kolegy z olomoucké Činkárny spojil síly se spolkem Olomoučané a společně spouští dobročinnou sbírku pro vybrané dětské kliniky.

Ve třech letech byl Michalovi Slámovi diagnostikován Wilmsův tumor, poměrně vzácný ledvinový nádor postihující obzvláště děti předškolního věku. Ačkoli Michal neměl zpočátku žádné typické vážné příznaky, nádor narostl, napadl okolní lymfatické uzliny a na osmi místech metastázoval do plic. Jeho pravá ledvina byla zcela zničena. Michal na poslední chvíli podstoupil v pražském Motole operaci, která mu dala druhou šanci k životu.

Přestože mu lékaři predikovali, že nebude moci nikdy sportovat, vystudoval Fakultu tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci, stal se vášnivým sportovcem a trenérem v jím založené posilovně „Činkárna“. Nyní se rozhodl se svými kolegy a přáteli z Činkárny a spolku Olomoučané pomoci nemocným dětem. 18. listopadu spouští na platformě znesnáze21.cz dobročinnou sbírku s cílem vybrat alespoň 200 tisíc korun pro dětské kliniky v pražském Motole a Fakultní nemocnici v Olomouci. Vrcholem sbírky bude pokus o zdolání českého rekordu v nonstop 24 hodinové jízdě na spinningovém kole, který se odehraje v olomoucké Činkárně 2. prosince od 10:00.

„Chci ukázat, že i přes překonané onemocnění a trvalé následky můžu stále žít naprosto normální život a jít si za svým, že můžu naplno sportovat. Dobročinnou sbírkou chceme s mými přáteli vybrat nejen peníze pro dětské kliniky, ale beru to i jako určitou formu poděkování všem lékařům a sestřičkám, kteří nám všem neúnavně pomáhají. Dostal jsem druhou šanci a chci něco vrátit zpět,“ sdělil ke sbírce Michal Sláma.

Jedním z iniciátorů sbírky je také spolek Olomoučané. „Když nás Michal a jeho kamarádi z Činkárny s nápadem oslovili, neváhali jsme ani minutu. Jeho životní příběh je neuvěřitelný, opravdu velmi silný. Budeme rádi za každý příspěvek, jakékoliv částky a za sdílení sbírky dále. Všechny také zveme na začátku prosince do Činkárny. Přijďte se podívat na Michalův pokus o rekord, povzbudit ho a dát si s námi dobrou kávu nebo punč. A přitom přispět na dobrou věc,“ dodal Michal Soukop ze spolku Olomoučané.

Sbírku naleznete ZDE.

Daniela Ostrá