Podcast Pššt! 16 díl: Jak vidí Josef Kaštil opoziční roli ODS?

Šestnáctý díl podcastu Pššt! si poprvé pozvat do studia hosta. Josef Kaštil (ODS) odpovídá na otázky týkající se nejen komunálních voleb a toho, proč skončila tentokrát v Olomouci Občanská demokratická strana v opozici.

„Kámen úrazu mohl vzniknout pár měsíců zpátky před volbami, ve chvíli, kdy se náš pan premiér Fiala vrátil z Ukrajiny. Tehdejší předpoklady, jak by mohly dopadnout výsledky voleb, ukazovaly, že koalice SPOLU na tom byla velmi dobře, ODS samotná na tom byla velmi dobře, a to byl okamžik, kdy se začalo mluvit o tom, že bychom mohli mít první primátorku, lídryni uskupení SPOLU Markétu Záleskou,“ říká Josef Kaštil o předvolebním čase. Podle něj to byl počátek toho, kdy hnutí ANO začalo vyjednávat s dalšími subjekty a zrodila se budoucí koalice.

Uznává i roli hnutí spOLečně, které se postavilo proti koalici s občanskými demokraty již před volbami. „Roberta Runtáka můžeme vnímat jako druhého primátora města Olomouce. Už před volbami tvrdil, že ať dopadnou jakkoliv, nedokáže si představit vládní koalice s ODS,“ říká Kaštil.

Výsledek voleb vnímá jako velmi silný podnět k tomu, aby se v ODS zamysleli nad personálním obsazením vedení v Olomouci, a dali přednost mladým lidem.

Co říká o úspěchu Tomáše Pejpka nebo o nadcházejících krajských volbách? Proč ODS nedala šanci Radimu Kašparovi? O tom všem je šestnáctý díl podcastu Pššt!

Vlastimil Blaťák