Zákaz vjezdu nad 12 tun natrvalo? Přerovští radní to tak chtějí

Průpich, který je součástí průtahu Přerovem, se oficiálně otevře v pondělí 31. října. Se spuštěním provozu by měly být odstraněny i značky, zakazující po dobu stavby průjezd Přerovem vozidlům o hmotnosti nad 12 tun, které netvoří dopravní obsluhu města. Radní ale chtějí toto omezení zachovat.

„Zaslali jsme ministru dopravy dopis, v němž ho žádáme, aby tento zákaz platil až do doby, než bude dokončena dálnice D1 Říkovice – Přerov. Chceme tímto předejít tomu, že si přes město budou řidiči nákladního tranzitu zkracovat cestu,“ vysvětlil náměstek pro dopravu Tomáš Navrátil. Znění dopisu odsouhlasili radní.

Dočasný zákaz městu pomohl, radní ho chtějí natrvalo

O průtahu městem, stejně jako o dálnici, se v Přerově mluví desítky let. „První oficiální příslib zahájení příprav dálnice zazněl v roce 1998 od tehdejšího ministra dopravy. Průtah městem, který je vnímán coby nová důležitá dopravní tepna, se plánuje přibližně stejnou dobu. Průtah je před dokončením, ale na dálnici zatím stále čekáme,“ vzpomněl přerovský primátor Petr Vrána. Situace se stala ještě komplikovanější po otevření nového dálničního úseku Přerov – Lipník nad Bečvou, kdy v Přerově nastal velký nárůst tranzitní kamionové dopravy. Ta je vytlačována prostřednictvím dopravní značky, která už tři roky zakazuje řidičům aut nad 12 tun do Přerova vjíždět. Dodržování zákazu hlídá po celou dobu městská policie a její ředitel Omar Teriaki říká: „Naši strážníci ve sledovaném období řešili 1198 nákladních automobilů a rozdali pokuty ve výši milion a půl. Dohled nadále pokračuje, ale je zcela nereálné očekávat, že se podaří zachytit všechny řidiče, kteří nerespektují daný zákaz.“ Podle náměstka Tomáše Navrátila projíždělo před zahájením stavby frekventovanou Polní ulicí denně dvacet tisíc aut, z toho čtyři a půl tisíce nákladních vozidel. „Díky zákazu vjezdu vozidlům nad 12 tun se situace zlepšila, protože většina řidičů se Přerovu vyhnula – do města se tak dostal zlomek aut, která tudy jezdila před omezením. Průtah dopravě odlehčí hlavně v centru města, ale plynulost zajistíme až bude i dálnice,“ podotkl náměstek Navrátil.

Podobná žádost, jaká byla adresována ministru dopravy, odešla z přerovského magistrátu také na Olomoucký kraj. „Apelujeme na autority, protože se dokončením průpichu zvýší komfort průjezdnosti městem, které je na severu i jihu napojeno na dálnici, ale zásadní úsek – dálniční obchvat – chybí. Právě proto chceme ponechat dopravní značení, které omezuje vjezd do doby dostavby dálnice,“ konstatoval náměstek Navrátil. Ten také připomněl, že věří, že se do konce tohoto roku Přerov dočká zahájení posledního úseku dálnice, jejíž stavbu dlouhodobě blokují aktivisté ze spolků Děti Země, Voda z Tetčic či Krajina Dluhonice.

Vlastimil Blaťák