Top 10 tajemství italského zpěváka Drupiho

Giampiero Anelli alias Drupi vystoupí koncem října v Olomouci, a střední Morava začíná skupovat lístky na mimořádný koncert. Co všechno víte o Drupim?

10. Ve své první pěvecké soutěži skončil poslední

V šedesátých letech vystupoval poprvé s rockovou kapelou Le Calamite. Žádná sláva je však nečekala. Rozhodl se tedy zkusit sólovou kariéru. Stalo se to v roce 1973 na festivalu v San Remu. Zazpíval píseň Vado Via, která u posluchačů zcela propadla. Zpěvák se naštěstí nevzdal a úspěchy přišly hned vzápětí.

9. Duet se Zagorovou neměl vzniknout, Drupi měl zákaz

Podle smlouvy, kterou měl Drupi uzavřenou se svými producenty, mohl zpívat výhradně jejich nebo svoje písničky. Režisér Roháč nakonec dokázal nemožné a pro film Zájezd bylo Drupimu povoleno duet Můj sen je touha žít nazpívat. Písnička se ovšem nesměla vysílat mimo Československo.

8. Je vyučený instalatér

Kdepak konzervatoř. Drupi je vyučený instalatér, dlouho se ale touto profesí neživil. Naštěstí pro Hanu Zagorovou i pro nás.

7. Jeho písně přebíral Karel Gott

Čím by byl Gott bez Drupiho. V dobách, kdy se zahraniční produkce populární hudby dostávala do Československa často jen díky cover verzím v češtině, byl Drupi jeden z autorů, jejichž hudba mezi českými zpěváky letěla. Karel Gott zpíval například jeho písničku Sereno e, Je jaká je.

6. Drupi je vášnivý rybář

Do Česka si většinou rybářské pruty nevozí, nedávno si ale zachytal například před koncertem v Krnově. Svoje rybářské umění předvedl i na videu, podívat se můžete ZDE.

5. Za jeho úspěchem stojí Enrico Riccardi

Drupiho producent je také skladatelem většiny jeho úspěšných písniček. Napsal pro ně písně jako Vado Via, Sambarió, Piccola E Fragile a Sereno É a textař Luigi Albertelli. Tedy písničky, které ve spojení s Drupiho chraplavým hlasem okamžitě chytly za srdce a dostaly se až do amerických žebříčků popmusic.

4. Do Prahy a do Česka jezdí několikrát ročně

Českou republiku si Drupi zamiloval a pravidelně se sem vrací. „Praha je moje celoživotní láska,“ říká Drupi, a stejnou náklonnost prý dodnes chová k českým ženám. Možná sem tam často jezdí i proto, že i dnes jej lidé u nás na ulici poznávají, doma v Itálii takovou hvězdou není.

3. V roce 2009 zpíval v kampani pro ČSSD

Spolu s Michalem Davidem byl Drupi před třinácti lety hlavní hvězdou předvolebních mítinků sociální demokracie, za což si vysloužil vlnu kritiky. Tehdejší volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík uvedl, že Drupi je „sympatizant demokratické levice“.

2. V 80. letech byl Drupi v Československu zakázaný

Hvězda sedmdesátých let to měla v ČSSR o desetiletí později těžké. Na tiskové konferenci se ho novináři zeptali, s kým by se nejraději sešel, a Drupi odpověděl, že s Alexandrem Dubčekem. Pořádně si tím zavařil, a jeho písničky se na čas vytratily z rádií.

1. Kouří denně 40 cigaret

… a vděčí za ně svému hlasu. „Snažím se přestat čtyřicetkrát denně,“ řekl kdysi v Brně před koncertem. „Je to ale dobré pro větší kapacitu mých plic. A kdy jsem začal? Ani nevím, přijde mi, že kouřím už od narození,“ svěřil se jindy.

Vlastimil Blaťák