Prodej tabáku a alkoholu dětem: ČOI uvádí strašlivá čísla

Až šedesát procent kontrol prodeje alkoholu a tabáku mladistvým dopadlo na Olomoucku pozitivním nálezem. Číslo je i na celorepublikové poměry vysoké, hůře v zemi dopadly kontroly už jenom v hlavním městě.

Česká obchodní inspekce kontrolovala ve 2. čtvrtletí letošního roku dodržování zákazu prodej alkoholu a tabáku mladistvým, nebo zákona o povinném značení lihu. Celkem uskutečnila inspekce na Olomoucku a na Ostravskucelkem 301 kontrol, z nichž bylo 180 pozitivních.

ČOI poslala nakupovat nezletilé, většinou uspěli

K části kontrolám ČOI přizvala osoby mladší osmnácti let, a výsledky byly alarmující. „Oproti prvnímu čtvrtletí došlo k nárůstu nedodržení zákazu prodeje alkoholu mladistvým, proto bude Česká obchodní inspekce v těchto kontrolách pokračovat i v následujícím období. Striktní dodržování zákona může mladistvým a nezletilým osobám znesnadnit dostupnost alkoholických nápojů a tabákových výrobků,“ uvedl Jiří Fröhlich z České obchodní inspekce.

Podle něj se přitom jednalo ne pouze o přímé prodeje, ale i o internetový prodej, při kterém prodejci neinformovali spotřebitele před prodejem alkoholu o zákazu jeho prodeje osobám mladším osmnácti let zjevně viditelným textem, způsobem přiměřeným možnostem prostředku komunikace na dálku.

Vlastimil Blaťák