Olomoucká zastavení Václava Havla. Ve středu by měl 86. narozeniny

Od první návštěvy v roce 1990, kdy Václava Havla vítalo zaplněné Horní náměstí, až po poslední návštěvu na festivalu Poesie bez hranic v době, kdy už nebyl prezidentem. Taková byla olomoucká setkání s Václavem Havlem, který by se ve středu 5. října dožil 86 let.

První návštěva – květen 1990

28. května 1990 přijel Václav Havel jako prezident České a Slovenské federativní republiky do Olomouce poprvé. Navštívil Univerzitu Palackého, kde převzal z rukou tehdejšího rektora UP Josefa Jařaba čestný doktorát. Následně vystoupil před zcela zaplněným Horním náměstím. „Vím dobře, že toto krásné město se po dlouhá léta jakýmsi způsobem choulilo ve stínu Ostravy, Brna, že nemělo statut, který by zasluhovalo. Jsem proto rád, že má první cesta jako prezidenta do tohoto města měla duchovní charakter. Byl jsem pozván na arcibiskupství a především a hlavně jsem byl hostem Palackého univerzity, kde jsem dostal svůj první čestný doktorát, udělený mi v naší republice,“ řekl tehdy.

Video z tehdejší Havolvy návštěvy je k dispozici ZDE.

Květen 1996 – vojenská přísaha

Spolu s ministrem obrany Milošem Holaněm byl Havel přítomen vojenské přísahy v Olomouci na Horním náměstí 4. května 1996. Stalo se tak ze zjitřené atmosféře na pozadí vyhrocené volební kampaně před sněmovními volbami.

Povodně 1997 – prezident přijel osobně

Prezident přijel do Olomouce během katastrofálních povodní v roce 1997 10. července. Velká část města byla tou dobou stále bez elektrického proudu a zvláště jižní část města zažívala doslova kritické chvíle. Význam Havlovy návštěvy byl mimořádný i v kontextu toho, že tou dobou odjížděl primátor města Ivan Kosatík (ODS) na dovolenou. „Bylo to naše společné rozhodnutí,“  řekla tehdy médiím náměstkyně primátora Marta Vláčilová a dodala, že primátorova nepřítomnost neohrozí práci štábu ani činnost Městského úřadu.

Rok 2000 a léčení v Karlově Studánce

V lednu 2002 se Václav Havel léčil v lázních v Karlově Studánce. Doprovázela jej manželka Dagmar.

2003 – exprezident navštíbil festival Poesie bez hranic

V té době již bývalý prezident republiky Václav Havel spolu s manželkou Dagmar přijel 10. října 2003 do Olomouce na pozvání pořadatelů festivalu Poezie bez hranic. V sobotu se pak Havel zúčastnil slavnostního aktu na olomoucké radnici, když přebíral Cenu Sv. Jiří, kterou mu udělil za celoživotní dílo polský Tygodnik Powszechny. Druhým tehdejším laureátem ocenění byl novinář a Havlův přítel Adam Michnik.

2011 – Václav Havel zemřel

Václav Havel zemřel v prosinci před 11 lety, jeho pohřeb 23. prosince byl ze Svatovítské katedrály přenášen do Olomouce na Horní náměstí na velkoplošnou obrazovku. U orloje vzniklo spontánně pietní místo.

2017 – Lavička Václava Havla na nádvoří Zbrojnice

Olomouc se stala 22. městem světa, v němž se lidé mohou posadit na Lavičku Václava Havla. Ojedinělý projekt odstartoval v roce 2013 ve Washingtonu v univerzitním kampusu. I v Olomouci se lavička nachází na akademické půdě – na nádvoří univerzitní knihovny ve Zbrojnici. Odhalena byla 17. června 2017. „Lavička Václava Havla je pro mě symbolem místa pro komunikaci a dialog. Jsem si jistý, že Olomouc jako univerzitní město je přesně takovým místem, zvláště nádvoří knihovny, kde se tříbí a koncentrují myšlenky, ideje a názory. Lavičce přeji, aby se stala oblíbenou pro setkávání a zažila bezpočet podnětných diskuzí. Jsem moc rád, že její pořízení mohlo podpořit i město Olomouc,“ uvedl tehdejší primátor Antonín Staněk.

Vlastimil Blaťák