Epický obrat Mora nezvládla, Liberec dal Olomouci šestku

Liberecká Home Credit Arena viděla v pátek večer duel osmého kola hokejové extraligy, ve kterém si Bílí Tygři pohrávali s Kohouty a nadělili jim šest branek. Hosté se snažili utkání zvrátit, trestuhodně ale promrhali sérii přesilovek ve třetí třetině a dvakrát znovu inkasovali.

Bílí Tygři Liberec – HC Olomouc 6:2 (1:0, 3:2, 2:0)

Tygři zahájili proti Olomouci drtivým tlakem a v první třetině přestříleli hosty v poměru 15:5, a po záasluze tak i vedli – gól do šatny vstřelil dvacet vteřin před první sirénou Michael Frolík, který tečoval nenápadné nahození přes hradbu těl, a to doskákalo až za Konrádova záda – 1:0.

Druhá třetina pak přinesla gólové hody, které se ale zpočátku pro Olomouc nevyvíjely vůbec dobře: pokračující tlak domácích zužitkoval nejprve Adam Najman, který po chytrém pasu od Melancona zakončoval už prakticky do odkryté branky – 2:0. Netrvalo to ani tři minuty, a Thomas Joseph Melancon doklepl v brankovišti puk za Konrádova záda a Liberec vedl o tři branky. Aby toho nebylo málo, vzápětí Jaroslav Vlach zvýšil na 4:0, a s Kohouty to vypadalo nedobře. Olomouc konečně začala hrát a nehodlala se smířit s debaklem, a ještě do přestávky dokázal libereckého brankáře dvakrát překonat Jan Bambula. Do šaten se tak šlo za stavu 4:2.

Šanci na zvrat v utkání měli Kohouti hned zkraje poslední třetiny, kdy zamířil na trestnou lavici Lukáš Derner, početní výhoda ale zůstala nevyužita. Na ledě se postupně přiostřovalo, 49. minuta přinesla pošťuchování před domácí brankou a nálož trestných minut: těch pro domácí bylo víc a Olomouc tak šla do další početní výhody, ale nevyužila ji ani tentokrát. Bohužel se potvrdilo staré známé nedáš – dostaneš, a hned vzápětí přidal pátou trefu Liberec – Oscar Flynn střelou z první z pravého kruhu mířil přesně – 5:2. Necelé dvě minuty před koncem pak za bránou obral Jan Rychlovský o puk Konráda, svižně se otočil kolem brány a bylo po utkání.

Branky a nahrávky: 20. Frolík (Birner, Balinskis), 27. A. Najman (Melancon, Frolík), 30. Melancon (Jelínek), 32. Vlach (A. Najman, Rychlovský), 52. Flynn (Balinskis), 59. Rychlovský – 38. Kunc (Bambula, Rutar), 40. Bambula (Strapáč, Škůrek)

Bílí Tygři Liberec: Kváča (Neužil) – Balinskis, Melancon, Vitásek, Štibingr, Derner, J. Dvořák, Rosandić – Birner, Bulíř, Faško-Rudáš – Flynn, Filippi, Frolík – Vlach, A. Najman, Rychlovský – Čederle, Jelínek (A), Šír (A).
Trenér: Patrik Augusta

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Dujsík, Ondrušek (C), Škůrek, Rašner, Řezníček, Švrček, Rutar – Orsava (A), Anděl, J. Káňa (A) – Navrátil, Nahodil, Klimek – Bambula, Menšík, Kunc – Kusko, Strapáč, Handl.
Trenér: Jan Tomajko

Rozhodčí: Pražák, Pilný – Lhotský, Svoboda

Miroslav Hladiš