Chytil má reprezentační formu. Povolá ho Šilhavý?

Třiadvacetiletý útočník Mojmír Chytil na podzim za Sigmu skóruje s železnou pravidelností. A nejen to – sám si míče dokáže vybojovat. V utkání se Slavií neprohrál ve druhé půli ani jeden souboj. Jeho kvality ocenil nejen olomoucký trenér Jílek, ale i trenér Slavie Trpišovský. Nastal čas pro národní tým?

Kvality olomouckého forvarda uznal na tiskové konferenci po zápase i trenér hostí Jindřich Trpišovský. „Hrál skvěle. Víme, že tyhle typy zápasů mu vyhovují. Překvapil mě tím gólem levou nohou, ani nevím, kdy jsem ho naposledy viděl takhle levačkou vystřelit. Bývá spíš nebezpečný hlavou, pravou nohou a soubojově. Od něj to byla skvělá trefa, která korespondovala se sebevědomím, které během zápasu měl, hrál skvěle. Jen to ale potvrzuje výkony, které v této sezoně opakuje. I v minulých letech měl skvělé zápasy, někdy to ale bylo jak na houpačce, teď je na tom ale kondičně i silově lépe, než byl. Nebo mi to alespoň tak připadá, viděl jsem letos hodně zápasů Sigmy, on si drží výkonnost, hraje každý zápas. Nepamatuju si jediný souboj, který bychom s ním dokázali konstruktivně vyhrát tak, abychom nepropadli nebo ho nefaulovali,“ uvedl po zápase na tiskové konferenci uznale slávistický trenér.

Chválou na mladého forvarda nešetřil ani olomoucký trenér Jílek. „Z toho celkového počtu to bylo zasloužené vítězství vůle a velké energie, kterou jsme do toho zápasu dali. A pak to byl jeden nadstandardní skvělý individuální výkon, mám na mysli Mojmíra Chytila. Ve druhém poločase měl snad sto procent uhraných balónů,“ uvedl.

Přijde reprezentační šance? Trenér nároďáku Šilhavý zápas se Slavií viděl

Specializovaný server Transfermarkt.com odhaduje aktuální cenu Mojmíra Chytila na přestupovém trhu na 700 tisíc euro, přičemž tato se zdvojnásobila jen během posledního roku. V ligové sezóně nastřílel letos Chytil už pět gólů, na vstřelených brankách Sigmy se podílí plnou třetinou.

Zavolá reprezentace? Možné to je, Fotbalová reprezentace skórovala v posledních čtyřech utkáních pouze jednikrát, nejbližší reprezentační utkání se odehraje za měsíc s Faerskými ostrovy právě v Olomouci na Andrově stadionu. Zkouška Mojmíra Chytila v národním dresu se tam přímo nabízí.

„Trenér Jaroslav Šilhavý i jeho asistenti sledují všechny hráče, o kterých mohou uvažovat směrem k nominaci do reprezentace,“ vyhnul se na dotaz Hanáckých novinek přímé odpovědi na konkrétní jméno mluvčí fotbalové reprezentace Petr Šedivý. Vzápětí ale naznačil, že trenér Šilhavý o kvalitách Mojmíra Chytila dobře ví. „Zápas Olomouc – Slavia sledoval Jaroslav Šilhavý v televizi ve Frankfurtu, než odletěl z losování kvalifikace o postup na UEFA EURO 2024 zpátky do Prahy,“ uvedl pro Hanácké novinky.

Miroslav Hladiš