Volby v Olomouci vyhrálo drtivě ANO, už se jedná o koalici

Již dlouho před sečtením všech hlasů bylo patrné, že ANO 2011 v Olomouci drtivě vyhraje. Nadchází tak čas o vyjednávání o nové radniční koalici, povolební matematika nabízí dvě základní varianty.

Volební účast bezmála 40% oprávněných voličů rozdala karty a vítězná strana bude skládat novou koalici. Oficiální výsledky byly známy až těsně před půlnocí.

ANO 2011 získalo v Olomouci 16 mandátů se ziskem 31,75% hlasů, druhé SPOLU 10 mandátů se ziskem 19,57%, třetí příčku s 8 mandáty berou ProOLomouc a Piráti s výsledkem 15,48%, na čtvrtém místě je SPD a Trikolora s 5 mandáty a ziskem 11,42%, páté místo patří dalšímu lokálnímu hnutí spOLečně, které má nyní 3 mandáty za 8,72%, a jako poslední se do zastupitelstva dostala v Olomouci koalice STAN, Zelených a nezávislých osobností se ziskem 5,67%, což přinese 2 mandáty.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo drtivě ANO 2011

Nabízejí se dvě základní varianty koalice – 1. ANO + SPOLU, 12. ANO + Piráti a ProOlomouc + spOLečně

 

pravděpodobná Varianta 1: ANO + SPOLU

Vlastně nejpravděpodobnější koalice, kterou by všichni ve SPOLU a někteří v ANO uvítali.  Oba vyjednávací týmy se dle informací Hanáckých novinek sešly již v sobotu večer, vyjednávací tým vítězného ANO se setkal s poslancem a současným náměstkem Martinem Majorem a Ivo Marešem z ODS. Ti dorazili mimo oficiální šestičlenný vyjednávací tým koalice SPOLU. Koaliční spolupráce se SPOLU se ale jeví jako potenciálně velmi nestabilní. Nabízí jen velmi těsnou většinu, přičemž shora vnucený slepenec ODS – KDU-ČSL a TOP09 hrozí nesouladem v celé řadě bodů už krátce po volbách.

pravděpodobná Varianta 2: ANO + ProOlomouc a Piráti + Společně

O něco životaschopnější varianta, nabízející pohodlnou většinu. Preferovali by ji jako ve spOlečně v týmu Otakara Bačáka, tak v proOlomouc a u Pirátů, otázka je, co mohou nabídnout vítěznému ANO, aby tuto variantu upřednostnilo, oproti navyklé spolupráci s ODS. Určitě větší stabilitu koalice, ať už co do počtu mandátů v zastupitelstvu, tak co do soudržnosti a menší náchylnosti k rozklížení. Vyjednávací týmy se během sobotního večera podle našich informací ještě nesešly.

Co říkali během soboty k průběžným výsledkům?

Natáčeli jsme pro vás v některých volebních štábech bezprostřední reakce na průběžné výsledky komunálních voleb.

Vlastimil Blaťák