TOP10 zajímavostí voleb na Olomoucku

10. Není jak v Luběnicích…

Uskupení Luběnice – místo k životu získalo v komunálních volbách 100% hlasů. Unikátní výsledek je dán jednoduše tím, že v místě nikdo jiný nekandidoval. Podobně dopadly například Býškovice na Přerovsku nebo v Ústíně. Tam musí být radost kandidovat…

9. ODS triumfuje v Šumvaldu

Občanští demokraté výrazně uspěli v Šumvaldu s nadpolovičním ziskem 50,75%. Tak aspoň někde…

8. Velkou Bystřici velká politika netrápí

Téměř čtyřtisícové město a periferie Olomouce je zvláštní tím, že v něm nekandiduje ani jedna z větších stran. To je na sídlo takové velikosti skutečně pozoruhodné; co se snese v malé obci, je v satelitu krajské metropole zvláštní. Volby ve Velké Bystřici vyhrálo Sdružení nezávislých kandidátů “ ZA PŘÍJEMNÝ ŽIVOT „, za ním se umístilo uskupení V Bystřici jsme všichni doma a třetí příčku bere Hliník plus.

7. Prostějovské dilema: Půjde vítězné ANO s opozicí, nebo s SPD?

Prostějovské komunální volby přinesly přesvědčivé vítězství ANO 2011, na druhém a třetím místě se ale se shodným počtem mandátů seřadilo opoziční uskupení Na rovinu! a SPD. Pro vítěznou stranu je to dilema, jestli se do koalice spojit s někým, kdo jim naruší dosavadní zvyklosti, anebo jít s SPD, což v tak velkém městě není zvykem ani pro ANO. Koho si vítěz vybere? Nebo se bude smát někdo třetí (vlastně čtvrtý)?

6. Jeseník je jediné krajské město, kde nevyhrálo ANO

V Olomouci, v Přerově, v Prostějově i v Šumperku bezpečně zvítězilo v komunálních volbách ANO 2011. Jeseník je jediným okresním městem, kde bylo ANO – dokonce v koalici s ČSSD – poraženo, a triumf si odnáší regionální hnutí Jeseník srdcem.

5. Mezi stranami vyhrála KDU-ČSL s počtem 355 mandátů

Pokud pomineme nezávislé kandidáty, kteří v menších obcích kraje přirozeně dominovali, ze zavedených stran patří volební triumf KDU-ČSL s celkovým počtem 355 mandátů v Olomouckém kraji. ANO 2011 získalo mandátů pouze 92, ODS jen 68. V číslech nejsou zahrnuty mandáty za koaliční kandidátky.

4. Zuzana Majerová totálně propadla

Nelichotivého výsledku dosáhla v prvním kole senátních voleb Zuzana Majerová. Předsedkyně Trikolóry to dotáhla na 9,93%, zatímco její Trikolora v koalici s SPD získala ve městě Olomouci skoro 12%. V praxi to znamená zhruba tolik, že někteří vlastenci raději možná volili TOPku, než by do Senátu vyslali vlastenkyni nejvlastenečtější.

3. Přerov: každý druhý volil ANO nebo SPD…

Okresní město Přerov dostálo své svérázné pověsti. Celkem 48,88% hlasů ve volbách získalo buď ANO, nebo SPD, ostatní strany vesměs naprosto propadly.

2. V Hnojicích triumfovaly ženy

Vítězem voleb v Hnojicích je uskupení Ženy pro Hnojice, které získalo 33,26%, a rozmetalo na prach ostatní kandidující subjekty, které vedli muži. Jestli to není počátek celosvětové revoluce, pak je to určitě počátek nové éry Hnojic.

1. Staněk se do politiky nevrátí

Borec na konec se tentokrát jmenuje Antonín Staněk. Někdejší olomoucký primátor a ministr kultury zkoušel štěstí v senátních volbách v dresu Přísahy na Bruntálsku, skončil ale úplně poslední…

Vlastimil Blaťák