Strující zápas Sigmě body nepřinesl, Plzeň vítězí 2:3

Mezi dvěma zápasy se světovými giganty – po prážce s Barcelonou a před utkáním s milánským Interem – se Plzeň představila na Andrově stadionu, a k vidění byl divácky mimořádně atraktivní zápas. Stadion viděl pět gólů, body si na zápas Čech odváží Plzeň.

SK Sigma Olomouc – FC Viktoria Plzeň 2:3 (1:2)

Plzeň začala na Andrově stadionu aktivně, a netrvalo to ani deset minut, než se dostala do vedení – hosty poslal do vedení Tomáš Chorý, který se nejlépe zorientoval ve skrumáži před brankou – 0:1. Odpověď z kopaček domácích ale přišla okamžitě – k odraženému míči se dostal v reprezentační formě hrající Mojmír Chytil a bylo vyrovnáno. Hra se vyrovnala, ovšem jen na dvacet minut – po konzultaci s videem nařídil rozhodčí proti Sigmě penaltu, kterou znovu exolomoučan Chorý bezpečně proměnil a Viktoria šla znovu do vedení – 1:2. Kdyby se po chvíli kopala penalta i na druhé straně, bylo by všechno správně, protože jeden z obránců hostí zahrál ve vápně rukou a stadion mocně zabouřil rozhodčí ale nechal hru pokračovat.

Změna stran obraz hry příliš nezměnila. Třetí gól mohl přidal Chorý, jeho rána těsně minula levou tyč domácí branky. Vzápětí jej trenér hostí vystřídal, na jeho místo přišel Bassey. Střídala i Olomouc, Breiteho nahradil Greššák a Spáčila Ventúra, načež Sigma podruhé udeřila a po průniku po levé straně uklidil míč do sítě znovu Mojmír Chytil – 2:2. Divácky straktivní utkání ale dál nabíralo na tempu, jen o pár vteřin později orazítkoval Vlkanova tyč, aby vzápětí poslal Plzeň znovu do vedení Milan Havel, který si našel místo v závaru před domácí brankou – 2:3. Olomouc vrhla síly do útoku, hlavičkoval Chytil, Růsek nastřelil tyč, otevřená obrana ale přinesla i šanci Mosquery, který naštěstí pro domácí pálil nad. Devět minut před koncem měl na hlavě hattrick Mojmír Chytil, brankář Staněk si ale s jeho pokusem bravurně poradil. Plzeň pak závěr zápasu takticky prozdržovala, rozhodčí sice tuto nehru odměnil žlutou kartou pro Mosqueru, k dalšímu vyrovnání se už ale Olomouc nedostala.

Branky: 13. Zmrzlý (Chytil), 65. Chytil (Matoušek III) – 10. Chorý (M. Havel), 34. Chorý (pen.), 68. M. Havel

SK Sigma Olomouc: Trefil – Chvátal (73. Poulolo), Beneš, Pokorný, Zmrzlý – Breite (C) (63. Greššák), Spáčil (63. Ventúra) – Navrátil (83. Šíp), Růsek, Vodháněl (46. Matoušek III) – Chytil.

FC Viktoria Plzeň: Staněk – Holík, Pernica (C), Mo. Tijani, M. Havel (74. Jemelka) – Bucha, Kalvach – Sýkora (61. Pilař), Vlkanova (83. Hejda), Jirka (46. Mosquera) – Chorý (61. Bassey).

Miroslav Hladiš