Snaha o koalici bez ANO asi bez úspěchu, možná ale bez SPOLU!

Pokus o vytvoření koalice demokratických stran bez vítěze ANO aktuálně řeší Olomouc, podle všeho ale tato snaha nemá velkou naději na úspěch. Iniciativa vzešla z nitra koalice STAN, Zelení a nezávislé olomoucké osobnosti. Mimo hru ale možná zůstane SPOLU.

„ProOlomouc s Piráty a hnutí spOLečně již uvedli, že to pro ně není preferovaná varianta,“ uvedla na dotaz Hanáckých novinek lídryně STAN Andrea Hanáčková. Jí uvažovaná koalice, která by obešla vítěze voleb ANO 2011, a sestávající ze SPOLU, STAN + Z, lokálním hnutím spOLečně a ProOlomouc s Piráty by nasbírala v olomouckém zastupitelstvu velmi těsnou většinu 24 křesel z celkových 45.

Mezi stranami ale první den po volbách není vůle jednat bez ANO. „Určitě se nebudeme účastnit koalice všech proti ANO,“ uvedl na náš předseda spOLečně Robert Runták.

Lídr společné kandidátky ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek širokou koalici bez vítěze podle svých slov ještě nepohřbil, sám ale upřednostní zájmy Olomouce před celostátním pohledem na politiku, který za návrhem STAN stojí. Nyní děláme kolečko se všemi kluby, s většinou jsme jeste nemluvili. Návrh STAN ještě posoudíme, až budeme mít možnost s nimi zítra mluvit. Vnímam jejich pohled na celostátní politiku, my se budeme rozhodovat, jak jsme deklarovali, z pohledu prosazováni reformního programu v Olomouci,“ uvedl Tomáš Pejpek.

Koalice bez SPOLU? V Olomouci se k ní možná směřuje

Kolečko jednání o povolební koalici bylo dnes v Olomouci odstartováno, vítězné ANO jedná se všemi subjekty. Jednání může směrovat nevůle některých subjektů vstoupit do koalice nikoli s vítězem voleb ANO, ale s koalicí SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP09).

Finální podoba koalice tak bude ve výsledku ponejvíce záležet na postoji ostatních stran k sobě navzájem a na jejich ochotě ke spolupráci.

„Z hlediska případné koaliční spolupráce nám dává smysl koalice ANO, Piráti a ProOlomouc, a spOLečně. Je to pro nás nejpreferovanější varianta,“ doplnil postoj hnutí spOLečně Robert Runták a potvrdil tak, že jeho subjekt alespoň v tuto chvíli o spolupráci se SPOLU neuvažuje.

Vlastimil Blaťák