Olomouc na svém ledě zdemolovala Spartu, stadion slavil

Návrat někdejšího olomouckého kapitána Pavla Patery na led Plecharény určitě nedopadl podle jeho představ. Sparta sice zahájila urputným tlakem, ale po dvaceti minutách to bylo pro domácí 2:0, a demolice zkoprnělých Pražanů pokračovala dál.

HC Olomouc – HC Sparta Praha 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)

Sparta s Dominikem Simonem v sestavě zahájila v Olomouci náporem, a Konrád se musel hned na začátku ohánět. Celá úvodní pětiminutovka patřila hostům, jenže to byli domácí, kteří šli doslova z ničeho do vedení – v deváté minutě Lukáš Nahodil využil zmatku, který vyrobili sparťanští obránci, a poslal Moru do vedení – 1:0. Utkání se tím více vyrovnalo, snaha Pražanů o návrat do zápasu ale něměla dlouhého trvání – díky zásahu Jana Káni, kterého našel zpoza brány Orsava, to bylo 2:0 a Plecharéna bouřila. Olomouc dala ze tří střel dva góly, a na produktivitu si tak letos stěžovat nemůže.

Po změně stran pokračoval tlak hostů, ve 24. minutě jim Kohouti navíc nabídli přesilovku, tu ale Sparta odehrála doslova tragicky, a Olomouc postupně začala určovat tempo zápasu. Výsledekm byl třetí gól v brance Sparty, kdy Rašnerovu bomu od modré tečoval Petr Strapáč – 3:0. Když o několik vteřin později přidal čtvrtou branku Jakub Orsava, byla Sparta doslova na ručník. Vzápětí mohl pátou branku přidal Klimek, a Sparťané se začali osvobozovat jen za cenu zakázaných uvolnění a faulů. Při vyloučení Romana Horáka několikrát pálil Jan Káňa, pátý gól ale druhá třetina už nepřinesla.

Do poslední části hry se hosté znovu pokoušeli vstoupit aktivně, Olomouc je ale téměř nepouštěla ke střele, a všechna snaha působila – ve srovnání s vichrem na začátku zápasu – už jen velmi křečovitě. Sparta postupem zápasu začínala působit již velmi odevzdaně, dokonce si nechala domácí hráče několikrát ujet i ve vlastní přesilovce. Třetí třetina gól nepřinesla, a Sparta tak odjíždí z Hané se čtyřgólovou nadílkou.

Branky: 9. Nahodil, 13. Káňa (Orsava, Švrček), 34. Strapáč (Rašner, Navrátil), 34. Orsava (Bambula, Káňa)

HC Olomouc: Konrád (Lukáš) – Černý, Ondrušek (C), Rašner, Škůrek, Řezníček, Švrček, Dujsík – Orsava, Menšík, J. Káňa (A) – Klimek, Nahodil, P. Musil – Bambula, Knotek (A), Kunc – Kusko, Navrátil, Strapáč.
Trenér: Jan Tomajko

HC Sparta Praha: J. Kovář (Kořenář) – Krejčík (A), Graňák, Jurčina, Polášek (A), Jandus, Němeček, Mikliš – Řepík (C), Horák, Forman – Kaše, Konečný, D. Simon – E. Thorell, G. Thorell, Tomášek – Přibyl, Vitouch, Dvořáček.
Trenér: Pavel Patera

Rozhodčí: Šír, Mrkva – Rampír, Lederer

Miroslav Hladiš