Koalice v Olomouci je hotová, ODS míří po 20 letech do opozice

Olomouc povede další čtyři roky koalice složená ze zástupců vítězného ANO, koalice Pirátů a lokálního hnutí ProOlomouc, a hnutí spOLečně. Informace byla po týdenním vyjednávání známa v pátek večer. Koalice SPOLU ve vyjednáváních neuspěla, ODS tak míří po dvaceti letech v Olomouci do opozice.

Povolební vyjednávání byla v Olomouci oproti ostatním větším městům v kraji poměrně dlouhá, vyjednávací dvojblok ANO a spOLečně čekal na třetího do party. Výběr probíhal mezi koalicí SPOLU, která ve volbách skončila na druhém místě, a koalicí Pirátů a ProOlomouc, kterou jako nového koaličního partnera preferovalo právě hnutí spOLečně.

Ohlášení nové koalice se očekávalo už ve čtvrtek po státním svátku, Olomoucí však od rána zavládlo ticho. „Ve čtvrtek jsme se potkali s ANO. Probrali jsme situaci, vyjasnili jsme si pár nejasností. Bylo to dobré, příjemné a konstruktivní jednání,“ popsal pro Hanácké novinky čtvrteční situaci předseda spOLečně Robert Runták.

Podle jeho slov se měl během pátku sejít klub ANO, aby definitivně rozhodl, jestli bude vítězná strana dál jednat s koalicí Pirátů a ProOlomouc, nebo se SPOLU. Ten nakonec rozhodl o tom, že koaliční spolupráce bude následující čtyři roky na půdorysu ANO – Piráti a ProOlomouc – spOLečně.

„Dnešním rozhodnutím klubu ANO se výrazně přiblížila možnost, že ProOlomouc a Piráti budou moci pracovat na lepší a aktivnější správě města,“ neskrýval v pátek večer radost lídr koalice ProOlomouc a Pirátů Tomáš Pejpek.

Náročná vyjednávání, anebo když jde ods o krk a podnikateli morávkovi o kšefty

Ze sociálních sítí přitom pronikaly na veřejnost zpoza zavřených dveří některé detaily z vyjednávání. „Do volebního vyjednávání o složení olomoucké radnice teď nastoupily těžké váhy. Změna status quo by totiž ohrozila byznysové záměry bankéřů, developerů, jejich vkladatelů či podílníků. Proto budou vydány „nezávazná“ doporučení, přání a připomenuty vázací akty. Myslím, že se rychle dočkáme oznámení o složení radnice,“ napsal ve čtvrtek na facebook podnikatel Richard Benýšek, který před rokem usiloval o pozici volebního lídra ODS. Z jednacích místností taktéž pronikaly zprávy o tom, že minimálně jedna osoba z vyjednávacího týmu SPOLU náročné vyjednávání psychicky nezvládá a měla opakovaně křičet na zástupce jiné ze stran.

Volba vítězného ANO mezi Piráty+ProOlomouc nebo ODS (v rámci koalice SPOLU) byla přitom hlavním tématem letošních komunálních voleb v Olomouci. Právě občanské postoje lokálního hnutí ProOlomouc a Občanské demokratické strany, například ohledně stavby výškové budovy Šantovka tower a vztahů s jejich investorem, jsou dlouhodobě jedním z nejvýraznějších témat současné Olomouce. „Volba ANO mezi těmito dvěma subjekty je i o tom, jestli se v Olomouci změní věci, bude dán důraz na jiné, a podíváme se na město jinýma očima. Dá se říct, že jde i o narušení letitých klientelistických vazeb, a ANO se právě rozhoduje mezi první s druhou cestou,“ uvedl pro Hanácké novinky politolog Pavel Šaradín.

Komunální volby tak byly v Olomouci de facto i referendem o tom, jestli město bude pokračovat v letitých byznysových vazbách, nebo se vydá jinou cestou.

Koalice je hotová, o podrobnostech se bude jednat dál

V pátek večer bylo jasno o složení koalice, podrobnější informace, například rozdělení náměstkovských křesel a poměr stran v nové Radě města doposud známy nejsou. Jisté je prakticky jen to, že primátorem bude i nadále Miroslav Žbánek z ANO a ekonomickým náměstkem Otakar Bačák. Podrobnosti by měly být známy v neděli po poledni, a budou podle všeho zveřejněny na tiskové konferenci, která se plánuje na 14 hodin.

„Máme radost a zároveň cítíme tíhu zodpovědnosti, která nás čeká,“ okomentoval v pátek večer nejnovější dohodu lídr spOLečně Otakar Štěpán Bačák.

Vlastimil Blaťák