Demonstrující v Olomouci volají po spolupráci s Moskvou

Přibližně dvě stovky lidí se sešly v Olomouci u hlavního nádraží na protivládní demonstraci. Ta probíhá v poklidu, je monitorována policií. Řečníci vyzívají ke spolupráci s Ruskem kvůli levnému plynu, čeká se na videopříspěvek Marka Obrtela.

Pořadatelem olomouckého protestu proti vládě Petra Fialy je Svobodné Česko Olomouc. Akce nazvaná „Olomoucká pochod na Václavák“ – Shromáždění za účelem říci vládě NE! U hlavního nádraží se ve středu po 14. hodině sešly asi dvě stovky demonstrujících, řečníci mimo jiné vyzývali vládu a premiéra Petra Fialu, aby nejezdil jednat do Kyjeva, ale do Moskvy, dojednat levný plyn. Pořadatelé na místě vybírali mezi demonstrujícími peníze „na úhradu aparatury a letáčků“.

Česká televize nás neodvysílá, ale my tam nechceme být…

Kromě několika výzev k odstoupení vlády čekali demonstrující na videopřenos projevu Marka Obrtela, který měl proběhnout z Ostravy, kde se také demonstruje. Z pódia zazněly také slovní ataky na natáčející štáb České televize. „Dívám se, že Česká televize nás neopustila, nechápu Česko televizi, proč nás natáčí, když nic z toho neodvysílají. Lidi, chcete být v České televizi?“, ptal se moderátor akce z pódia. Odpovědí mu byl pokřik davu „Ne!“

Vlastimil Blaťák

Jak to vypadalo na místě, včetně poznámek z pódia na zpravodajce České televize, si můžete prohlédnout zde.