ANO nezvládlo roli vítěze, říká Aleš Matyášek

Komunální volby v Prostějově skončily vítězstvím ANO, druhou příčku s téměř šestnácti procenty a ziskem šesti mandátů získalo opoziční sdružení Na rovinu! V povolebních vyjednáváních pak převážila snaha zachovat staré pořádky, vítězné ANO se druhému na pásce ani neozvalo.

Koaliční smlouva by měla být v Prostějově podepsána dnes odpoledne, podle všeho ji bodu tvořit ANO, ODS a Pévéčko, změnou oproti minulému volebnímu období je pouze absence ČSSD, která se tentokrát do zastupitelstva nedostala.

Opoziční hnutí Na rovinu! tak opozičním zůstane. Lídr Aleš Matyášek je rozčarován z toho, jakým způsobem se (ne)vedla povolební vyjednávání. „ANO neuvládlo roli vítěze, vůbec nejednali s druhým subjektem. Po skončení voleb přestává volební kampaň a máme zodpovědnost za všechny občany. Prostějov tak bude pokračovat v zajetých kolejích,“ uvedl pro hanácké novinky Aleš Matyášek.

Primátorem nadále Jura, ANO v radě přehlasuje kohokoli

Primátorem Prostějova zůstane František Jura z hnutí ANO 2011, do pozic náměstků se v nové koalicidostanou Milada Sokolová (ODS), Jiří Rozehnal (ANO 2011), Marcela Župková (ANO 2011), Miloš Sklenka (ANO 2011) a Jiří Pospíšil (Pévéčko). V Radě města dále zasednou Alena Pagáčová, Radim Weisser, René Kloc (ANO 2011), Tomáš Blumenstein (ODS) a Jan Zatloukal (ODS). ANO tak má v Radě hned sedm křesel, zbylé čtyři si dělí ODS a Pévéčko.

Vlastimil Blaťák