Sigma ztratila další zápas, ale Slovácko bylo ve všem lepší

Další moravské derby si nachystala nejvyšší fotbalová soutěž v Olomouci na neděli, v houstnoucím dešti ale domácím štěstí nenapršelo. Sigma sice vedla gólem z penalty, ve druhé půli ale hosté vývoj zápasu otočili a jednoznačně domácí po všech stránkách přehráli.

SK Sigma Olomouc – 1. FC Slovácko 1:2 (1:0)

Začátek první půle patřil hostům, kteří přivezli na Andrův stadion jak hlasitější kotel, tak i zpočátku aktivnější hru. Sigma se dostávala do šancí většinou takticky a hrozila ze standardních situací, postupem času ale převzala aktivitu. Útočné akce domácích, které výtečně dirigoval Zmrzlý, po půlhodině hry vypálil ze třiceti metrů Breite a zpsobil gólmanovi Slovácka Nguyenovi nečekané potíže. V šetatřicáté minutě se ke střele mohl dostat Chytil, zůstal ale ležet v pokutovém území, a až po několika minutách hry přišlo ke slovu video. Rozhodčí si prohlédl zmíněný okamžik, a nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu! Penaltu vzápetí s přehledem proměnil Filip Zorvan – 1:0.

Kolaps Sigmy ve druhé půli

Trenér hostí udělal do druhé půle hned tři změny v sestavě a jednozančně od prvních minut druhého poločasu vsadil na útok. Hra se oživila a hned zkraje druhé půle přinesla několik velmi zajímavých šancí. Nejprve olomoucký Chytil ve skluzu nezvlád zakončení, vzápětí se na druhé straně ocitl blízko vyrovnání povedenou hlavičkou Kohút. Jen o chvíli později musel domácí gólman Trefil vytáhnout efektní zákrok proti Hofmannovi, v 68. minutě se hosté dočkali – Siňavskij dostal pas do šestnáctky Sigmy a z brankové čáry poslal míč do malého vápna, kde jej dorazil Ondřej Mihálik – 1:1.

O pět minut později se pak uvolnil Tomič po pravé straně Tomič, jeho střelu dorazil za Trefilova záda Libor Kozák a Slovácko vedlo – 1:2. Trenér Sigmy Václav Jílek reagoval střídáním, nervózní domácí hráči ale závěr utkání neunesli. Do sudího se slovně pustil Růsek, za což dostal žlutou kartu, druhou vzápětí obdržel někdo z olomoucké lavičky. Nervózní závěr zápasu si ale hosté pohlídali, poslední minuty bezpečně odehráli na polovině Olomouce a odvezli si z Androva stadionu zasloužené vítězství.

Branky: 40. Zorvan (pen.) – 68. Mihálik (Siňavskij), 73. L. Kozák (Tomič)

SK Sigma Olomouc: Trefil – Chvátal, Vraštil, Beneš, Zmrzlý – Breite (C), Greššák (75. Vodháněl) – Navrátil (75. Matoušek III), Růsek, Zorvan – Chytil (64. Zifčák).

1.FC Slovácko: Nguyen – Šimko, Hofmann (C), Tomič – Brandner (46. Petržela), Kohút (74. Trávník), Ljovin (46. Havlík), Doski – Siňavskij, Šašinka (46. Mihálik), L. Kozák (86. M. Kadlec).

Miroslav Hladiš