Ošklivá a neprůjezdná. Zůstane tržnice ostudou Olomouce?

Ze dne na den se 8. srpna na křižovatce u tržnice před Šantovkou objevila značka “zákaz vjezdu”. Téhož dne vznikla oficiální tisková zpráva na webu města, psaná typickou úředničinou, která detailně popisuje přemístění zastávek, a kromě toho zmiňuje: “Změní se i situace pro automobilovou dopravu.” Zapomíná doplnit, JAK se situace pro řidiče změní. Občanům chybí ale i informace o tom, co se s hodnotnou lokalitou tržnice chystá, když po městě visí plakáty s náměstkyní Záleskou, která s výrazem účasti sděluje občanovi, že “s tou tržnicí už by se mělo něco udělat”. Po dekádách vlády ODS. Co se tedy chystá?

Komunikace radnice s občany je dlouhodobě tristní. Visačky na zastávkách, hlídka městské policie otáčí auta a snaží se bez konfliktu podat informaci o tom, jak lokalitu objet,” říká pirátský zastupitel Viktor Tichák a dodává: „Většina řidičů dnes používá různé navigace, plno aut by se tak ke značce nedostalo a pohodlně by uzavírku objelo. Jenže informace o uzavírce nenajdeme na Google mapách ani nikde jinde.”

Občané se na sociálních sítích ptají i na to, co že se to na tržnici děje, a hledají alespoň útěchu v tom, že bude tržnice po opravách lepší. Bohužel se ale zatím nejedná o žádné zásadní zvelebení lokality, která by si je jistě zasloužila, jen o běžné provozní opravy. „Tržnice a plocha autobusového nádraží jsou nejdůležitější nehotová část centra Olomouce s obrovským potenciálem,“ říká Tomáš Pejpek, lídr kandidátky ProOlomouc a Pirátů.

Vytvoříme krásné živé náměstí

Prostor nebyl dokončen navzdory řadě návrhů, a dnes je špatně využitou „dírou“ na spojnici centra a Šantovky. Co by zde mělo vzniknout? „Živý městský prostor či náměstí lemované kvalitními budovami s komercí a veřejnými budovami. Přestupní dopravní uzel s moderním dopravním řešením, vstřícný i k pěším a cyklistům. Veřejný prostor s evropským standardem, se zeleným propojením parků, a třeba i ukázkou částí olomoucké pevnosti, dnes ukryté pod štěrkem parkoviště. A určitě s opravenou městskou tržnicí a vyhlášenými zeleninovými a květinovými trhy,“ dodává Pejpek.

ProOlomouc a Piráti se ve svém programu zavazují, že v příštím volebním období připraví zvelebení a přestavbu celé lokality tržnice a starého autobusového nádraží, aby se z ní stala konečně plnohodnotná součást olomouckého centra (i s pomocí architektonické soutěže). Zároveň budou jednat o podmínkách koupě staré budovy tržnice, která k velké ploše neodmyslitelně patří.

15. 8. 2022

Tomáš Pejpek a Viktor Tichák, ProOlomouc a Piráti

Text byl publikován pomocí samoobslužného publikačního portálu Hanáckých novinek

Prostor Tržnice a starého autobusového nádraží. Foto: Tomáš Pejpek
Historický vývoj lokality. Foto: Archiv ProOlomouc
Aktuální uzávěra prostoru Tržnice. Foto: Google maps
Projekty, které se zabývaly prostorem Tržnice. Foto: Archiv ProOlomouc