Hranická propast má 450 metrů, ohlásili dnes výzkumníci

Nejméně 450 metrů je hluboká Hranická propast, ohlásili ndes navečer na sociálních sítích výzkumníci. V ponoření robota do ještě větší hloubky jim zabránila technická omezení podvodního robota. „Starý hloubkový rekord jsme překonali o 46m (404m) a dosáhli jsme cílové hloubky 450m,“ oznámil večer výzkumný tým.

„Šestý den průzkumu Hranické propasti se stal zlomový. Podařilo se nám opravit a otestovat podvodního robota a i přes nepřízeň počasí pokračovat v průzkumu. Zaměřili jsme se na průzkum Mikáda (200m), ze kterého jsme pokračovali do hlubších částí,“ uvedli výzumníci na svém facebooku.

Prostory, které jsou nyní prozkoumávány a mapovány, jsou obrovské. „V 450 metrové hloubce nás zastavila technická omezení podvodního robota. Starý hloubkový rekord jsme překonali o 46m a dosáhli jsme cílové hloubky 450m. Chtěl bych poděkovat všem účastníkům – členům naší ZO, příslušníkům HZS ČR – Záchranný útvar Hlučín, pracovníkům Hlavní báňské záchranné služby (DIAMO státní podnik) a hlavně pracovníkům firmy UNEXMIN GeoRobotics Ltd,“ uvedl výzkumný tým.

Akce ještě bude pokračovat průzkumem a mapováním části Mokrá rotunda.

Vlastimil Blaťák