U nádraží se rozpadá dlažba, stav několik měsíců nikdo neřeší

U hlavního nádraží v Olomouci se rozpadá dlažba. Na přibližně deseti frekventovaných místech je již několik měsíců rozbitá tak, že chůze po setmění je doslova nebezpečná, a pocit zmaru navozují nejen výtluky, ale i hromádky uvolněných dlažebních kostech v okolí jam.

Až půlmetrové výtluky v dlažbě s hromádkami uvolněných dlažebních kostek „zdobí“ olomoucké hlavní nádraží již několik měsíců. Díry, po setmění nebezpečné pro chodce, jsou i na nejfrekventovanějších místech, například na hlavním nástupišti tramvaje, nebo na hlavním pěším koridoru směrem k vestibulu. Postupujícím časem se s kostkami vůbec nic neděje, pouze přibývají nové a nové díry. Oprava je v nedohlednu.

O prostor se dlouhodobě nikdo nestará, chátrá už léta

Vytlučené dlažební kostky jsou aktuálně nejviditelnějším projevem dlouhodobějšího chátrání celého přednádražního prostoru. Ten byl rekonstruován v několika etapách po přelomu milénia, poslední část byla předána do užívání v červnu 2010. O dvanáct let později je prostor v dezolátním stavu.

V prosinci byly například demontovány neudržované sloupy „světelné fontány“ na kruhovém objezdu u RCO, v době vzniku prezentované jako umělecké dílo. Mimo provoz je ale také skutečná fontána před budovou Krajského úřadu. Celý přednádražní prostor je udělaný tak nekvalitně, že není možné jej bez větších investic udržovat. Problémy navazují jeden na druhý. Například nekvalitní zastřešení zastávek, kterým protékala voda. To může být, mimo jiné, příčinou porušení dlažby,“ uvedl pro Hanácké novinky člen Komise městské části Hodolany Aleš Prstek (ProOlomouc), a potvrzuje kromě výtluků kostek i ostatní, postupem času více a více viditelné problémy.

Vadí mu dále nízké keře v celém přednádražním prostoru, které omezují výhled chodců a jsou domovem stovek hlodavců. „Ano, slavná fontána před krajským úřadem již zemřela. Teď se bude čekat, až vyrostou zasazené platany a vše v tichosti zakryjí,“ myslí si Prstek.

Dlažba čeká na opravu, Technické služby informovány

Před publikací tohoto textu jsme zaslali fotogalerii (níže) zástupcům několika politických stran, podle jejich vyjádření hned několik z nich obratem informovalo Technické služby.

Vlastimil Blaťák

Přibližně půlmetrová jáma s uvolněnými dlažebními kostkami zeje na hlavním nástupišti tramvají. Je tam již několik měsíců. Foto: Vlastimil Blaťák
Také okolí laviček je ve stadiu rozkladu. Tato lavička k usednutí rozhodně neláká, jedině bezdomovce. Foto: Vlastimil Blaťák
Cesta do hlavního vestibulu je po setmění o zlomení kotníku. Foto: Vlastimil Blaťák
Je libo jízdenku? Prosím, pokud si cestou k automatu nezlomíte nohu. Foto: Vlastimil Blaťák
Hromádka dlažebních kostek z výtluků zřejmě jen čeká na fanoušky Baníku Ostrava. Foto: Vlastimil Blaťák