Mzdy rostou na Olomoucku pomaleji než ceny, situace ovlivní volby

Až k částce 33 720 korun se podle statistiků vyšplhala průměrná mzda na Olomoucku v prvním čtvrtletí letošního roku. Meziroční nárůst mezd o přibližně šest procent ale kazí inflace. Ta nyní stoupá tak strmě, že má potenciál ovlivnit na podzim výsledek komunálních voleb.

Díky nižšímu růstovému tempu je průměrná hrubá měsíční mzda v Olomouckém kraji nadále až čtvrtá nejnižší mezi všemi kraji v České republice. „V České republice se průměrná hrubá měsíční mzda zvýšila ve sledovaném období o 7,2 % na 37 929 Kč,“ uvedl Jiří Frelich z Českého statistického úřadu.

Volby Na vlně zdražování a inflace

Průměrná míra inflace za celý rok 2021 činila 3,8 %, a byla už tak nejvyšší od roku 2008. Období vysokého růstu inflace ovšem nadále trvá, jak potvrzují právě meziměsíční měření v roce 2022. Ceny nyní rostou rychleji než mzdy, což znamená ztrátu jejich reálné hodnoty. V červnu letošního roku dosáhla inflace podle údajů statistiků až 9,4%.

Snižování životní úrovně přitom může výrazně ovlivnit podzimní komunální volby. „Inflace je jedním z faktorů, které ovlivní volby. Pokud se projeví, pak nejspíše ve velkých městech, kde je dopad celostátní politiky větší, než třeba na venkově. Takto by mohly vládní strany oslabit. Změnit to může silný místní lídr či lídryně, nebo dobrá lokální kampaň,“ říká k věci politolog Pavel Šaradín.

Vlastimil Blaťák