Zneužilo ANO městský rozhlas? Hlášení zvalo na mítink strany

Obecní rozhlas odvysílal v Olomouci ve čtvrtek minulý týden pozvánku na Dětský den na hřišti na Nových sadech. Jednalo se však, jak ukazuje plakátek ANO i fotografie z akce, o předvolební akci s propagací hnutí.

„Vážení spoluobčané. Srdečně vás zveme na odpoledne plné soutěží a zábavy pro děti, rodiče, a všechny, kteří se chtějí pobavit. Dětský den se koná v sobotu 11. června od 14 do 17 hodin na hřišti na Nových sadech, ulice Lesní. Těšit se můžete mimo jiné na soutěže a hry pro děti o sladké odměny, skákací hrad, kolotoč a další atrakce, malování na obličej, zvířátka, hasičskou pěnu, a samozřejmě občerstvení a grilování. Vstup je zdarma,“ zaznělo ve čtvrtek 9. června v místního rozhlasu – celé vysílání je k poslechu ZDE.

Pozvánka z městského rozhlasu, která zněla jako anonce akce pořádané například Komisí městské části, byla nicméně předvolebním mítinkem ANO, jak vyplývá nejen z plakátku z akci, ale i z fotografií, kterými se později olomoucké ANO pochlubilo na svém facebooku. Již 4. června ale na Dětský den prostřednictvím svých sociálních sítí a svého webu jako pořadatel zvalo.

Dětský den na Nových sadech 11.6.2022. Zdroj: facebook ANO
Opozice poukazuje na etiku, i kdyby mělo ANO hlášení zaplaceno

„Hlášení v místním rozhlase může být i komerčně placené. Jestli si ANO vybrali tuto formu a oslovili občany ke svolání na svou akci – je to v pořádku. Pokud ne a zneužili vysílání místním rozhlasem, vnímám to jako předvolební faul. ANO je v Olomouci vládnoucí stranou, má primátora a měli by ctít, dodržovat a respektovat nastavená pravidla. Chovat se fér je přece normální jak v životě, rodině, tak i politice,“  uvedl Ivo Háger za hnutí spOLečně.

Ostřejší vyjádření zvolil člen Zelených Daniel Řezníček, kterému vadí, že hnutí ANO nebylo v rozhlasovém hlášení nijak zmíněno. V obecné rovině jsem přesvědčen, že není morálně v pořádku vyhlašovat veřejným rozhlasem akci libovolné politické strany. Jde o rovnost politické soutěže. V tomto případě jsou navíc budoucí návštěvníci akce potenciálně uvedeni v omyl. Na základě veřejného hlášení, v němž není nikterak zmíněn pořadatel, bych předpokládal, že beru děti na neutrální akci města, ale na místě mě přitom uvítají reklamní předměty politické strany, s níž mohu nebo taky nemusím souznít. Vůči občanům mi to přijde nefér, řekl.

Také Michal Frantík ze STAN upozorňuje především na etický problém. “Samozřejmě, že většina členů komisí místních částí jsou nominanti politických stran a tak to často mnohé svádí k tomu, aby tyto akce byly využity i pro prezentaci dané politické strany. Ale takhle hrubé zneužití, jako to udělalo hnutí ANO v tomto případě, jsem ještě nezažil,” sdělil Hanáckým novinkám.

Co na to říká Zákon?

V hlášeních obecního rozhlasu by mělo být sdělení, že se jedná o komerční nebo politické sdělení, jednoznačně uvedeno, v opačném případě se obce jako šiřitelé reklamy dopouštějí správního deliktu ve smyslu Zákona o regulaci reklamy. Ten stanoví, že reklama šířená společně s jiným sdělením musí být zřetelně rozlišitelná a vhodným způsobem oddělena od ostatního sdělení.

Vlastimil Blaťák