Sezónu v Jeseníku zahájí nostalgický parní vlak, slaví se 200 let založení Lázní

Dávku železniční nostalgie si její milovníci můžou dopřát druhou květnovou sobotu, tedy 14. května. Bude vypraven zvláštní historický vlak na tradiční zahájení lázeňské sezony v Jeseníku a Priessnitzových léčebných lázních, kde se v letošním roce konají oslavy dvoustého výročí od jejich založení.

Nostalgický vlak odjíždí v 8:25 z olomouckého hlavního nádraží a do Jeseníku přijede ve 12:25. Než se vydá na zpáteční cestu do Olomouce (odjezd z Jeseníku v 15:30) uskuteční ještě jízdu z Jeseníku (13:10) do stanice Lipová Lázně a zpět.
Z Olomouce poveze historický vlak motorová lokomotiva Bardotka a ze Zábřehu na Moravě parní lokomotiva Velký bejček. Součástí soupravy bude také bufetový vůz.
V historickém vlaku bude cestovat i samotný Vincenc Priessnitz s chotí. Po krátkém přivítání na nádraží v Jeseníku se cestující mohou vypravit do léčebných lázní, kde bude připraven program. Oficiální zahájení lázeňské sezony je v plánu ve čtrnáct hodin.
Na nostalgické jízdy můžete i jížním směrem, Každý víkend se jezdí do Lednice
Nostalgickým vlakem se můžou turisté vydat také do Lednicko-valtického areálu zapsaného na seznamu UNESCO. Každou sobotu, neděli a ve státní svátky se tu milovníci železniční historie až do začátku září svezou motorovým vláčkem Hurvínkem. Díky historickým vlakům si můžou cestující naplánovat výlet po Lednicko-valtickém areálu nebo návštěvu muzeí či zámku v Lednici.
Ve dvou termínech, o sobotách 21. května a 10. září, pojede místo motoráčku parní lokomotiva Skaličák, která potáhne historické vozy Rybáky a historický restaurační vůz. České dráhy vypraví vždy čtyři vlaky z Břeclavi do Lednice a zpět.
Zájemci mohou využít také vyhlídkovou jízdu historickým autobusem Praga RND po Lednici. Ten pojede v době jízdy parního vlaku a bude odjíždět od lednického nádraží v 9:55, 11:55 a 13:45.

Kalendář akci a další podrobnosti najdete zde.

-red-