Konfederace politických vězňů chce odstranit sochu okupanta

Návrh místní pobočky Konfederace politických vězňů (KAN) a dalších k odstranění pískovcové sochy rudoarmějce v Želatovské ulici z roku 1955 od sochařeJosefa Bajáka doputoval v přerovským radním. KAN to ale zřejmě nebude mít vůbec jednoduché.

„Na základě agresivního vpádu ruských vojsk na území Ukrajiny a v důsledku pokračování tohoto zločinného aktu jsme se jako členové přerovské pobočky Konfederace politických vězňů rozhodli, že navrhneme odstranění sochy Rudoarmějce z prostorů před Základní školou v Želatovské ulici,“ stojí v prohlášení KAN k iniciativě o odstranění sochy Rudoarmějce.

Pokusy o likvidaci sochy mají přitom v Přerově dlouhou historii. „Mrzí mě, že se v roce 1976 nepodařila naše plánovaná akce s cílem zničit tuto sochu rudoarmějce – okupanta, a to 21.srpna, tedy v den výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy v čele se SSSR. V té době byl již asi dva roky do naší skupiny infiltrován agent StB a KGB a ten také zapříčinil (nejen) mé zatčení na konci roku 1976. K akci s cílem poškodit sochu rudoarmějce jsem se tehdy rozhodl i po zjištění, že sochař Josef Baják sochu vytvořil pod výrazným nátlakem tehdejšího OV KSČ, a že z tohoto svého díla měl po zbytek svého života deprese a výčitky svědomí,“ uvedl účastník třetího odboje Vladimír Hučín.

-vb-