Nemusíme poslouchat pokyny z Prahy, říká Robert Runták o spOLečně

V zajímavě se rozvíjející předvolební situaci stojí v Olomouci někde uprostřed mezi řadou koalic hnutí spOLečně, které se rozhodlo kandidovat samostatně. „Zhruba před rokem jsme několik jednání o koalici vedli, ale vůlí členské základny bylo jít sami za sebe,“ říká předseda hnutí Robert Runták.

Jak se připravuje hnutí spOLečně na podzimní komunální volby a uvažujete také o nějaké koalici?

Připravujeme se poctivě, myslím si, že budeme mít pěknou kampaň. Hlavně ale věřím, že si voliči uvědomují, že jsme na ně mysleli po celé volební období, celou dobu jsme se s nimi snažili komunikovat, naslouchat jim. A také jsme snad celou tu dobu byli vidět při našich pověstných úklidech všude možně po městě. Těší nás, že se občané spontánně připojovali a že jsme mohli uklízet společně.

V Olomouci bude v podzimních volbách proti sobě kandidovat celá řada koalic, vy jdete sami. Proč?

Zhruba před rokem jsme několik nezávazných jednání o případné koalici vedli, ale silnou vůlí členské základny bylo jít do voleb sami za sebe. I já jsem příznivcem tohoto přístupu. Jsem silně přesvědčený o tom, že máme co nabídnout. Víme, co by se v řízení města mělo změnit, a zároveň jsme v posledním období nabrali potřebné zkušenosti. Snad jsme dozráli.

Nelitujete toho, že jste po volbách v roce 2018 vstoupili do radniční koalice místo toho, abyste zůstali v opozici?

Rozhodně toho nelitujeme. V lokální politice z opozice neprosadíte takřka nic, to je ověřená zkušenost. Naší velkou chybou, která byla způsobena nezkušeností a kterou už nikdy nezopakujeme, však bylo, že jsme přistoupili na to, že budeme mít pouze jednoho jediného člena v Radě města. To je špatně a velmi vás to oslabuje. Naštěstí náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák je neuvěřitelně silná a erudovaná osobnost, která si i s touto složitou situaci dokázala bravurně poradit. On je jedním z nejpozoruhodnějších lidí, které jsem kdy v životě potkal. A fakt jsem přesvědčený, že je to nejlepší možný primátor pro Olomouc. I proto samozřejmě bude kandidovat jako jednička za naše hnutí.

V čem je podle vašeho názoru pan Bačák tak vyjímečný a co se mu povedlo prosadit?

Předně je lidský, dá se s ním normálně bavit, každý mu rozumí. Je extrémně pracovitý, má obrovské znalosti, nikdo ho neopije rohlíkem. Ve své gesci měl ekonomiku města, zeleň a odpadové hospodářství. Za velký úspěch považuji to, že i přes dva roky trvající náročné covidové období budeme město odevzdávat s menším dluhem, než když jsme ho přebírali. Za zásadní rovněž považuji, že se podařilo vysadit ve městě skutečně velké množství nových stromů, alejí, stromořadí a keřů. Zelené město, jehož vedení naslouchá svým občanům, komunikuje s nimi a nechová se k nim arogantně a povýšeně, to jsou jedny z několika pilířů našeho programu.

A jaké jsou ty další pilíře, co ještě chcete prosazovat? A proč jste to neprosadili už teď?

Prosadit některé věci není jednoduché, vždy záleží na koaličních partnerech. Uděláme maximum pro to, abychom po volbách byli opět ve vedení města, avšak pouze v takové koalici, která pro nás dává smysl. Naše priority se příliš neliší od toho, co jsme prosazovali i minule. Kromě zeleného města klademe důraz na realizaci praktických, rozumných a šikovných řešení. Ta velmi často nestojí ani moc peněz. A hlavně to musí být pro lidi. Zcela odmítáme jakékoli megalomanství. Nebudeme slibovat multifunkční haly nebo obrovská podzemní parkoviště, když víme, že na to nejsou peníze.

V posledních volbách jste ale slibovali zrušení poplatku za odpad, k čemuž nedošlo, naopak byl poplatek ještě zvýšen. Budou vám voliči ještě vůbec věřit?

Pořád jsem přesvědčený o tom, že naše myšlenka byla dobrá. Je třeba jí posuzovat v kontextu dalších opatření, zejména směrem k dani z nemovitostí a k motivací lidí, aby si v našem městě zřídili trvalý pobyt. Šlo to provést tak, že by na tom vydělali jak lidé, tak i město. Bohužel jsme však nenašli pochopení u koaličních partnerů.

Máte v tuto chvíli už jasno, s kým byste šli anebo naopak nešli do koalice po podzimních volbách?

My v tom máme docela jasno. Ale nebylo by taktické to v tomto okamžiku takhle veřejně sdělovat. Už jen kvůli tomu, že jsme doposud byli jakousi nepsanou realisticky smýšlející opozicí v rámci koalice, je zřejmé, že náš koaliční potenciál je dosti velký. Víme, že by s námi do případné koalice chtěly jít prakticky všechny strany, ale určitě to neplatí i naopak.

Řekněte mi na závěr, proč by podle vás měli lidé zvolit právě lokální  hnutí spOLečně a nikoli třeba velké celostátní strany? Nevnímáte to jako nevýhodu, že působíte pouze v Olomouci?

To vidím naopak jako zcela zásadní výhodu. Nám jde jen o Olomouc, nemusíme poslouchat pokyny z Prahy. To je obrovské plus. Víme, že ve městě je třeba udělat změny, ale zase nejsme naivní, jak to vidím u některých jiných stran a hnutí. Jsme realisté. A jsme praktici. A fakt jsme pořád úplně normální lidi, což v politice není vůbec automatické.

poslední otázka. Na jaké pozici budete kandidovat vy osobně?

Na kandidátce mám pozici 4, tedy za Otakarem Štěpánem Bačákem, Lukášem Krbečkem a Ivanou Plíhalovou. Moc se na volby těším. Věřím, že uspějeme ještě o poznání více než minule, a budeme tak moci rázněji zasáhnout do dalšího rozvoje Olomouce, která je krásná, ale může být ještě lepší.

Vlastimil Blaťák