Olomoucká štafeta na vozíku spojí na jedné trati dva světy

Tradiční Olomoucká štafeta na vozíku se vrací v podobě svého jubilejního 10. ročníku, který proběhne v pátek 17. června od 10:00 do 22:00 hodin v Rudolfově aleji na Výstavišti Flora Olomouc.

Během dvanáctihodinové sportovně-kulturně-osvětové akce čeká Olomoučany spousta zábavy pro celou rodinu a chybět nebude ani pestrý hudební program. Kultovní akce pořádaná Spolkem Trend vozíčkářů se po dvouleté „půlmaratonové pauze“ opět odehraje v předvečer Mattoni 1/2Maratonu Olomouc a opět spojí na jedné trati svět handicapovaných osob se světem zdravých lidí. „Cílem Olomoucké štafety na vozíku je přiblížit široké veřejnosti problematiku osob s tělesným handicapem. Každý, kdo absolvuje naši trať, si může vyzkoušet, jaký je pohled na svět z mechanického vozíku a jaká námaha a obtíže jsou s jízdou spojeny. Jedna trať, dva světy…, to je letošní velice výstižný slogan naší akce,“ vysvětlil ředitel Spolku Tomáš Zrnka.

„Každoročně mezi nás zavítá několik školních tříd, zaměstnanci a firmy z řad našich podporovatelů nebo například zaměstnanci Olomouckého kraje. Letos přicházíme také se speciální výzvou pro kolektivy a firmy, aby jejich členové nebo zaměstnanci přišli alespoň na chvíli mezi nás a vyzkoušeli si jízdu na vozíku. Mohou tak přijít třeba v trikách s logem své firmy a reprezentovat ji navenek,“ doplnil Zrnka.

Během dvanáctihodinového programu nabídnou pořadatelé spoustu workshopů a úkolů pro školy a rodiny s dětmi, veřejnost si mimo jízdy na vozíku bude moci vyzkoušet i jiné sporty pro handicapované spoluobčany jako jsou například sledge hokej nebo boccia. Připraven bude také slackline workshop s instruktorem a ballance boardy. „V rámci kulturního programu se můžete těšit na žonglérskou show Cirkusu Levitare a hned na 5 koncertů. Se svými rock’n’rollovými hity z celého světa vystoupí oblíbená olomoucká kapela Isbina. Opět za námi přijedou kluci z kapely Minami s jejich autorskými pop-rockovými songy. Zavítá mezi nás také opravdová SuperStar, vítěz prestižní hudební soutěže Zbyněk Drda. Večer pak vystoupí všestranný umělec a zpěvák Richard Pachman a hudební program završí oblíbená kapela Stracené Ráj,“ láká na akci PR manager a produkční Štafety Milan Papežík. “

„Na startu nás také navštíví řada známých osobnosti z regionu. Loni byl jednoznačným rekordmanem šéfkuchař Roman Paulus, který projel trať v absolutně nejkratším čase a prohlásil, že je celý život zvyklý pracovat v kuchyni rukama, a proto je má silné,“ dodává Papežík. Registrace je zdarma a akce se koná za každého počasí.

Vlastimil Blaťák