Test mobilní aplikace: Třídění odpadu v Olomouci – nečekaně funkční!

Město Olomouc spustilo aplikaci – dle dostupných dat – v roce 2016. Z toho roku totiž na radničním webu pochází tisková zpráva, podle které se jedná o „velmi jednoduchý způsob, jak zjistit cokoliv o kontejnerech na odpad či jak ovlivnit jejich výměnu nebo rozmístění, to vše slibuje nová mobilní aplikace s názvem Třídění odpadu v Olomouci.“ Že skutečnost není, a ani tehdy nebyla tak veselá, je patrné na první pohled.

Appka za sedm let existence nejenže dosáhla na google play uživatelského hodnocení pouze 2,8, ale je tu i otázka, kdy vlastně byla naposledy aktualizována, a samozřejmě kolik kdysi stála daňového poplatníka. Ovšem předpoklad, že v recenci aplikaci strháme, se nenaplnil. Ona totiž zřejmě funguje.

Co aplikace slibovala…

Vidíte přeplněný nebo poškozený kontejner a chcete s tím něco udělat? Můžete ho pomocí aplikace nahlásit, tím že ho vyfotíte a aplikace už se postará o to, aby se informace o poškozeném/přeplněném kontejneru dostala ke kompetentní osobě. Potřebujete zjistit, kde je nejbližší kontejner nebo sběrný dvůr? Není nic jednoduššího než otevřít aplikaci a zjistit to. Potřebujete vědět, kam patří daný typ odpadu nebo se dozvědět více informací o tom, jak třídit?  Všechny tyto informace máte přehledně shrnuté v aplikaci, stálo v prezentační zprávě, zveřejněné tehdy radnicí.

Praxe ovšem za nablýskanou tiskovou zprávou od počátku pokulhávala – jak je patrno i z uživatelských komentářů na google play. „Opravte prosím databázi!“, stěžoval si uživatel ŠT v komentáři, a poukazoval na to, že rozmístění kontejnerových míst je neaktuální a spousta z nich na mapě chybí. Podobně uživatelka PH uváděla, že již třikrát nahlašovala plný kontejner na nápojové kartony, a ani po šesti týdnech nebyly vyvezeny.

Oba komentáře pocházejí z roku 2019, nic čerstvějšího tam není. Vvyíjela se ta aplikace od té doby vůbec? Používal ji někdo? Aktualizoval? Rozhodli jsme se ji tedy vyzkoušet v praxi a nahlásit plný kontejner.

Plný kontejner na Kaštanové. Vyvezou ho?

V neděli večer 3. dubna jsme nahlásili plný kontejner na papír na Kaštanové ulici u Senima. Včetně fotografie, jak si aplikace žádá. Ne, že by kontejner přetékal, bylo to horší – papírové kartony se válely i mimo kontejner. Stačil by jarní vítr, a zakrátko by byly rozesety po celém sídlišti. Exemplární příklad situace, pro kterou by aplikace měla sloužit. Rozhodně se nám ale nechtělo čekat šest týdnů, jako paní PH v roce 2019; když chci vyhodit smetí, těžko ho budu doma sušit do července. Dali jsme si limit 24 hodin.

K obrovskému překvapení byly kontejnery – na titulní fotografii – v pondělí okolo 15:30 již vyvezeny, takže si naše upozornění nejen někdo přečetl, ale dokonce na místo poslal auto! Aplikace funguje – jakkoli je zastaralá a ne všechna označení stanoviště odpovídají realitě.

-red-