Šnevajs má problém v kauze „byty“. Usvědčují ho smlouvy z roku 2017

Bývalého olomoucký radního za KDU-ČSL Ladislava Šnevajse dohání několik let stará minulost. V kauze „družstevní byty“, která poslední léta hýbe Olomoucí, podepisoval jako náměstek primátora nové smlouvy s nájemci ještě v roce 2017, kdy už bylo jasné, že s dvacet let starými smlouvami možná není všechno v pořádku. Smlouvy navíc nepředložil Radě ani Zastupitelstvu.

Kauza bytů a nájemníků, kteří se v Olomouci finančně podíleli na výstavbě několika stovek bytů se státní dotací a byli přesvědčeni, že je na základě původních smluv dostanou do vlastnictví bezúplatně, což se posléze nestalo, má další zajímavé pokračování.

Jak vyplývá z textu Výzvy, adresované tehdejšímu radnímu Šnevajsovi (KDU-ČSL) 12. dubna tohoto roku ze strany advokátní kanceláře Joukl, která zastupuje nájemníky (redakci je text k dispozici), Ladislav Šnevajs jako zodpovědný náměstek primátora podepsal mimo jiné v únoru a v září 2017 se dvěma nájemníky nájemní smlouvy s přibližně čtvrtmilionovým okamžitým plněním, aniž byla předložena ke schválení smlouva o budoucí smlouvě o převodu k vlastnictví bytu a spoluvlastnického podílu ke společným částem domu a pozemku – a to v době, kdy již podle svých slov Šnevajs opakovaně deklaroval vědomost o možné neplatnosti budoucích smluv, údajně již od roku 2010. Smlouvy nebyly předloženy Radě ani Zastupitelstvu.

Advokát vyzval Šnevajse, aby byl připraven na osobní hmotnou zodpovědnost, ten nereaguje

Zdeněk Joukl, který v celé kauze zastupuje nájemníky, zaslal minulý týden Šnevajsovi ve své Výzvě seznam dotazů ohledně jeho působení v celé kauze. Mimo jiné se ptá na to, proč v roce 2017 podepsal s nájemci zmíněné smlouvy přes absenci schválení radou a Zastupitelstvem města Olomouce a s vědomím možné neplatnosti těchto smluv, a dále, kdo tyto smlouvy vyhotovil a předložil k podpisu.

„Žádám vás opakovaně tímto doporučeným přípisem o vyjádření v dodatečné lhůtě 10 dnů. Po uplynutí této doby jsem zmocněn klienty k dalším právním krokům. S ohledem na tuto skutečnost Vás žádám, abyste nečinil v osobní rovině žádné zásadní dispozice, neboť takové jednání by mohlo v případě úspěšného nároku ve věci shora možných součtů náhrad újmy považován do budoucna minimálně za neúčinný,“ varoval advokát Joukl Ladislava Šnevajse, jehož odpověď podle našich informací prozatím neobdržel, a to ani na e-mail shodného znění zaslaný již 28.3.2022.

Vlastimil Blaťák