Krajskou Cenu kultury obdržel i jesenický Dechový orchestr mladých. Po půlstoletí

Ve čtvrtek 21. dubna proběhl v Moravském divadle v Olomouci slavnostní večer s vyhlášením cen Olomouckého kraje. Cenu veřejnosti získal Dechový orchestr mladých z Jeseníku, jmenovitě za koncert k 50. výročí založení. Jedná se o úplně první regionální ocenění souboru v jeho půlstoleté historii, přestože celosvětová ocenění získává již padesát let. Cenu přebrali umělecký vedoucí orchestru a ředitel ZUŠ Jeseník Tomáš Uhlíř a dirigent Milan Domes.

Ceny kultury jsou poděkováním lidem, kteří ji v našem regionu tvoří. Mnohdy je to práce velmi těžká a náročná. O to skvělejší je, že se kulturní akce daří nejen udržovat, ale i dále rozvíjet,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Z nominací v jednotlivých kategoriích vybírala vítěze zvlášť složená porota, o ceně pro veřejnost však rozhodovali lidé prostřednictvím ankety na webových stránkách cenykraje.cz. Letos ji získala Základní umělecká škola Jeseník za koncert k padesátému výročí založení Dechového orchestru mladých.

„Pocity jsou úžasné. Ceny si obrovsky vážíme, a chápeme ji jako ocenění celé naší padesátileté historie, nejen toho jednoho koncertu. Je to pro nás takový pomyslný zlatý slavík. V květnu to bude už 51 let, co soubor existuje,“ uvedl pro Hanácké novinky po předání ocenění vedoucí orchestru Tomáš Uhlíř. „Chci také veřejně poděkovat panu Vladimíru Vraňovskému, bez kterého by dnes nebylo co slavit. Orchestr založil, sám Cenu kraje obdržel již před několika lety,“ složil poklonu dnes sedmaosmdesátiletému zakladateli uskupení, který byl na předávání cen také osobně přítomen.

Orchestr vznikl v roce 1971. Vladimír Vraňovský byl přes třicet let jeho uměleckým vedoucím. Od července 2001 do listopadu 2005 byl uměleckým vedoucím pan František Mech. V současnosti je uměleckým vedoucím orchestru pan Tomáš Uhlíř, dalším dirigentem pan Milan Domes. Za dobu své existence se orchestr rozrostl na zhruba 75-ti členné hudební těleso, ve kterém se vystřídalo přes 370 hudebníků. Členové orchestru nastudovali přes 1000 skladeb a uskutečnili přes 1200 vystoupení. Těžiště repertoáru je tvořeno skladbami současných českých autorů, se kterými orchestr velmi úzce spolupracuje. Na koncertech stále častěji zaznívají i skladby zahraničních autorů soudobé symfonické dechové hudby, transkripce autorů klasické hudby, muzikálové melodie či písně z oblasti populární hudby. Orchestr se pravidelně zúčastňuje festivalů a soutěží v České republice, ale i v zahraničí. Od roku 1974 úspěšně reprezentoval školu, město i ČR v Německu, Slovensku, Nizozemí, Belgii, Polsku, Bulharsku, Norsku, Itálii, Francii, Španělsku, Maďarsku, Chorvatsku, Mexiku, Litvě, Řecku, Rakousku, Tunisku a Číně.

Unikátní uskupení můžete na vlastní oči spatřit a na vlastní uši slyšet již brzy. 30. dubna čeká orchestr tradiční koncert v Jeseníku, v polovině května pak taktéž na domácí scéně zahájení lázeňské sezóny, v červnu se chystají na Kmochův Kolín a v září vystoupí na festivalu v Řecku.

-vb-