Konec nadějí: Remake Fantomase, který se měl natáčet i na Bouzově, nebude

Několik let napjatého čekání, a nic. Francouzská produkce definitivně pohřbila uvažovaný projekt remaku slavné trilogie o Fantomasovi ze šedesátých let, v níž měl hrát hlavní roli Jean Reno. Natáčet se mělo i na Bouzově, film ovšem neměl být podruhé komedií, protože svému vzoru by se nikdy nevyrovnal. Mělo jít o akční podívanou. Nyní je ale všem nadějím konec.

Solidní thriller, nikoli komedie se smolařským komisařem Juvem – tak měl být pojatý remake Fantomase, který se měl natáčet i na středomoravském hradě Bouzově. Přípravy natáčení byly dlouho tajemné, jako samotná postava Fantomase, a jediná oficiální synopse celého filmu  v překladu zněla: Tajemná postava pařížského zloděje a kriminálníka, vystupujícího pod jménem Fantomas. Komisař Juve i novinář Fandor mají každý svůj vlastní způsob vyšetřování jeho zločinů. Jinými slovy, mělo se jednat jen o „starou knihu v novém obalu“. Film se ale nakonec nezrealizuje. Na vině přitom není to, že by tvůrci upustili od záměru – problém vznikl v autorských právech.

Problém produkce s autorskými právy

Vlastník autorských práv k Fantomasovi, Thomas Langmann, byl od dětství velkým fanouškem triologie ze šedesátých let. Práva koupil v roce 1999 od dědiců Marcela Allaina a Pierra Souvestreho, dvou tvůrců postavy, s jediným cílem – natočit novou adaptaci. Pro roli Fantomase byl vybrán Jean Reno, Jamel Debbouze byl osloven pro roli Juvea.

V květnu 2009 se zdálo, že projekt může odstartovat: na obálce časopisu French Film byl oznámen 3D film s rozpočtem asi 70 milionů eur, o hradě Bouzov jako o jedné z klíčových lokalit pro film se uvažovalo od začátku. Smlouva o převodu autorských práv na fantomase však mimo jiné obsahovala i dodatek o termínu uvedení filmu do kin do konce března 2016, který se nakonec nepodařilo dodržet, a producent Langmann začal mít problémy se splacením zbylých částek za práva. Věc skončila u soudu, jednání o nové smlouvě úspěšná nebyla, což celému projektu vystavilo nyní již definitivní stopku.

Jean Reno natáčel v České republice již třikrát, z toho dokonce jedenkrát i právě na Bouzově, kde v roce 2016 vznikal velkofilm Adventures (Dobrodruzi) čínského režiséra Stephena Funga.

-red-